Del siden
 
       

Ny PLC-fagbog bliver læst i hele verden

I stedet for at irritere sig over manglende fagbog til sine studerende har Tom Mejer Antonsen skrevet sin egen bog om PLC programmering. Snart kommer den på et fjerde sprog, og den store interesse har affødt et kursus med forfatteren bag til juni og august
Artiklen fortsætter under billedet Tom kigger ud gennem hylder med automatiserings udstyr på
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/ny-plc-fagbog-bliver-laest-i-hele-verden/

Hvad gør man, hvis der mangler en ordentlig lærebog om sit fagfelt? Man skriver den da selv! Det blev løsningen for randrusianske Tom Mejer Antonsen, der har mere end 25 års erfaring fra arbejde med programmering og automationsløsninger for blandt andre Grundfos og AGCO.

Bogen handler om Structured Text, der er et af de fem programmeringssprog, man bruger til automatisering i industrien, bedre kendt som PLC-styring.

”Brugere og kunder stiller større krav om at få data ud af maskinerne til fx BIG data. Det er Structured Text super til og er derfor blevet meget anvendt gennem de seneste år. Men man har ikke rigtig undervist så meget i det, fordi det var nok at kunne et af de andre programmeringssprog,” fortæller den 49-årige underviser på uddannelsen til automationsteknolog på Erhvervsakademi Dania i Randers.

Tom Mejer Antonsen gik på jagt efter undervisningsmateriale til de studerende, men kunne kun finde lidt om Structured Text i andre bøger, og det var for tyndt. Han besluttede sig for at gå i gang med at skrive en bog, der blev testet af på de studerende.

”Jeg spurgte konstant de studerende, om de forstod det, jeg skrev, om det gav mening, og om der var noget, som skulle forklares anderledes. Jeg endte med at skrive nogle afsnit om tre gange for at ramme niveauet. Og det gør jeg stadig.  Man kan altid udgive en bog, men hvis ingen forstår den, giver det jo ikke mening,” smiler Tom Mejer Antonsen.

Selvudgivelse

Bag bogen står ikke noget stort forlag med millionomsætning. Faktisk er det Tom Mejer Antonsen selv, der står for udgivelsen af den 128 siders fagbog om PLC-styring, som kan købes på blandt andet SAXO.dk og Amazon.com.

Fakta om uddannelsen til automationsteknolog

  • 2-årig videregående uddannelse i robotter til industrien
  • Opbygget af 1 ½ års praksisnær undervisning, tre måneders praktik og hovedopgave
  • 100 % i job. Alle studerende kommer i job, og flere bliver headhuntet til jobs, inden de har afsluttet uddannelsen
  • Arbejder med robotter som programmør, projektleder eller ingeniør
  • Mulighed for at læse videre til bachelor i fx innovation, produktudvikling og teknisk integration
  • Findes i fx Randers og Hedensted
  • Studiestart til august.

”Den økonomiske risiko var lig med nul samtidig med, at jeg kan redigere bogen den løbende, hvilket ind i mellem er nødvendigt, fordi det er teknisk kompliceret stof,” forklarer Tom Mejer Antonsen, der indtil nu har solgt over 600 bøger. Det er et stort tal for en så nichepræget fagbog.

En del bøger er solgt via researchgate.net, som primært bruges af undervisere på universiteterne og har over 15 millioner brugere.

”Undervisere mangler altid nyt materiale at undervise ud fra, og det kan man finde der. Så kan det godt være, at der i snit uddannes 120 automationsteknologer om året i Danmark, men hvis udenlandske universiteter bruger bogen, er det en helt anden sag. Der findes kun min bog på markedet, så chancen er der,” smiler Tom Antonsen.

PLC-bog på fire sprog
Den 49-årige familiefar til tvillinger fra Vorup er nu forfatter til hele fire udgaver af bogen på dansk, engelsk og arabisk, og snart udkommer den også på spansk. Alle oversættelser er lavet af personer med forbindelse til automationsteknologer.

Artiklen fortsætter under billedet 4 PLC-bøger lavet af underviseren Tom på 4 forskellige sprog Tom Mejer Antonsens bøger

Via mange internet butikker er bogen til salg i det meste af verden. Specielt lande som USA, Italien og Filippinerne har vist interesse for bogen. Mens den er svær at sælge i Norge og Sverige samt lande som Indien og Kina. ”Markedsføringen og bogens pris er en udfordring. Jeg har både valgt at udgive både en i farver og en sort/hvid, for ikke at prisen er et problem”, fortæller den randrusianske forfatter.

Erhvervsakademiet oplever mange henvendelser på grund af bogen om undervisning i Structured Text, så efter planen kommer der et tre dages kursus i juni og igen i august med Tom Antonsen ved roret.

”Flere har bedt om at lære mere om Structured Text via mig, så derfor prøver vi at lave det som kursus for fagfolk,” slutter han med et smil.

Man kan læse mere om kurset på https://eadania.dk/efteruddannelse/korte-kurser/structured-text/

Hjalp denne side dig?