Selvom de almindelige forretninger er åbne, så shopper forbrugerne online som aldrig før. Det øger behovet for medarbejdere med forstand på digitale kunderejser og e-handel, og her kommer uddannelsen som professionsbachelor i e-handel ind i billedet.
Hele 62 procent af de studerende fra e-handel på Erhvervsakademi Dania i Skive har nemlig fået job eller er startet som selvstændige, da de i starten af januar afleverede eksamensopgave.
En af de 21 nye e-commerce-specialister er 25-årige Christina Eicke Jørgensen, der har fået job ved el-løsningsvirksomheden DEIF i Skive. Et job, hun fik tilbudt allerede 2. december, fordi hun havde været samme sted i praktik.
- Min chef ringede og sagde, at jeg ikke kunne få den anbefaling og reference, jeg havde bedt om. Fordi de ville altså gerne have, at jeg ikke søgte andre steder, men blev ved dem, smiler Christina Eicke Jørgensen, der allerede er startet på jobbet som marketings assistent, som hun er rigtig glad for.
Hurtigt i job ved Sinful
27-årige Mathias Pedersen fra Skive har heller ikke haft svært ved at få styr på sin fremtid. 1. februar starter han som Junior PBC-specialist ved Sinful, der sælger sexlegetøj online.
- Jeg synes, det var overraskende nemt at søge job og komme til samtaler. Der er mangel på e-handelsspecialister, og det kan jeg godt høre og mærke på de virksomheder i området, forklarer Mathias Pedersen, der på dit nye job skal arbejde med Google Ads.
Det kan Christina Eicke Jørgensen godt genkende.
- Mit indtryk er, at vi er rimelig attraktive, og der er stor efterspørgsel på vores kompetencer. Det går en vej: Det er digitalt, og det kan vi hjælpe med, siger hun.
Flotte tal er anerkendelse
De flotte beskæftigelsestal understreger dermed det behov, der fik erhvervsakademiet til at søge uddannelsen hjem for over to år siden.
Faktisk henvender virksomheder fra Skiveegnen sig til studiets koordinator for at få fingrene i de studerende – både til praktik og job.
- Vi har ikke haft problemer med at få de studerende i praktik i Skive, for der er stor efterspørgsel på dem. De er eftertragtede, da arbejdsgiverne skriger på kompetencer inden for digital markedsføring og e-commerce, fortæller studiekoordinator Louise Krogh Balle fra Dania i Skive.
Hun ser det som et skulderkrap og en anerkendelse til uddannelsen og de dygtige studerende, at så mange af dem er lykkes med at få et relevant job, allerede inden de er færdige med uddannelsen.
Dansk Erhverv Digital Handel, der organiserer e-handelsvirksomheder, fortæller, at knap hver femte e-handelsvirksomhed har opgivet at ansætte medarbejdere eller ændret i stillingsopslaget for at få et match, hvilket får studiekoordinatoren til at se lyst på fremtiden.
- Jeg forventer ikke, at der er nogen fra holdet, som mangler noget at lave om et år, siger Louise Krogh Balle.
I 2021 var der ca. 1.043 jobopslag inden for e-commerce alene i København, hvor brancheorganisationer anslår, at hvert fjerde opslag ikke bliver besat. Der findes ingen tilsvarende tal for Skiveegnen.