Del siden
 
       

Nyuddannede optikere svømmer i jobtilbud

Sidste uge blev 48 optikere – kaldet optometrister – færdige med deres 3,5-årige studie i Randers. Kun 3 mangler forsat afklaring på jobsituationen
Artiklen fortsætter under billedet Nyuddannet optometrist Nina Nilsson står i sin orange kjole på gangen på Erhvervsakademi Dania
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/nyuddannede-optikere-svoemmer-i-jobtilbud/

Flaget var hejst, og det stive puds var kommet ud af skabet i går, da Erhvervsakademi Dania i Randers fejrede dimission for 48 studerende på professionsbacheloren i optometri, populært kendt som optiker-uddannelsen.

Smilene blev ikke mindre hos forældre og praktikvirksomheder, da uddannelseschef Ole Ravn kunne afsløre, at ud af de 48 dimittender havde 41 fået job, mens fire ville læse videre. Dermed var kun tre studerende uafklarede om, hvad der nu skulle ske.

- Branchen har et stort behov, og selvom vi i dag dimitterer flere end for 20 år siden, så mætter det slet ikke behovet for medarbejdere indenfor optik, siger studieleder Ole Ravn fra Dania.

Studiet er mere end blot synsprøver og brillesalg, for det kan også bruges til for eksempel at arbejde for et brilleglasfirma eller øjenlæge

Nina Nilsson, nyuddannet optiker

Tal fra Serviceforbundet, der er fagforeningen for optikere, viser også, at der på landsplan kun er 12 ledige af 1187 medlemmer. Det svarer til en arbejdsløshed på 1,24 procent. Til sammenligning er arbejdsløsheden for læger på 1,8 procent.

Blødt hjerte for de ældre
Faktisk bruger 80 procent af befolkningen over 40 år briller i dag, og manglen på arbejdskraft har 26-årige Nina Nilsson oplevet på egen krop, da hun på sin sommerferie på Bornholm fik tilbudt job som optiker. Fuldstændig uopfordret og uden at søge noget som helst.

- Der er bare mangel på os. Bare i Viborg ligger der seks optikere på samme gågade, men der er bliver kun uddannet optometrister i Randers og København. Det er en nicheuddannelse, hvor mange kender hinanden, forklarer Nina Nilsson, der bor i Viborg.

Artiklen fortsætter under billedet Amond tager dimissionsbillede af optikerne, som lige er færdige på deres uddannelse på Erhvervsakademi Dania "Der er bare mangel på os," siger Nina Nilsson, der ses i midten blandt de andre nyuddannede optikere. Foto: Anne-Mette Gyldenløv

I løbet af studiet skal de studerende i to praktikker på i alt 1,5 år. Mens Nina Nilssons første praktik gik til Stavanger i Norge, blev Thiele i Holstebro valgt til anden gang. Allerede da praktikken var slut, og lang tid før bacheloreksamen tilbød de hende job.

- Jeg fandt ud af, at jeg især elsker arbejdet med de ældre kunder, der har under 10 procent syn tilbage. Hvis jeg kan hjælpe dem med at se bare én procent bedre, gør det en kæmpe forskel for dem, fortæller Nina Nilsson, der havde troet, det ville være de unge kunder, der gjorde hende glad.

- Men det giver mig et blødt hjerte at hjælpe de ældre, og jeg bliver en centimeter højere af at se dem glade, smiler Nina Nilsson, der selv er blot 155 cm høj.

Faldt for blandingen og muligheder
Faktisk var det slet ikke meningen, hun ville være optiker. Drømmen var pilot i flyvevåbnet, men hverken højden eller synet var med hende. Hendes far foreslog at blive optiker, og da hun undersøgte studiet nærmere, faldt hun for blandingen af værkstedsarbejde, design og sygdomslære.

- Samtidig kan man med studiet mere end blot synsprøver og brillesalg, for det kan også bruges til for eksempel at arbejde for et brilleglasfirma eller øjenlæge, siger Nina Nilsson.

Artiklen fortsætter under billedet Et udsnit af de glade Optometri dimittender fra Erhvervsakademi Dania Det er en flot attraktive dimittender, der er kommet ud som optikere. Foto: Dania.

Men selvom hun nu har et godt job på hånden i Holstebro, så starter hun kun på deltid. For allerførst skal hun ud på sit livs backpackerrejse med sin veninde til Peru, Ecuador og Galapagos i to måneder.

- Det er en gave til os selv at trække stikket efter studierne. Jeg har aldrig været ude og backepacke efter gymnasiet, men med min elevløn under uddannelsen har jeg haft mulighed for at spare sammen til rejsen, siger Nina Nilsson der begejstret fortæller om at skulle vandre i junglen, svømme med skildpadder og lave faldskærmsudspring.

FAKTA: Hvad er optometri?

- En optometrist – kaldet en optiker - er en person, der er uddannet i synet.

- En optiker kan registre synsproblemer, udlevere og tilpasse kontaktlinser og briller.

- Det kræver en videregående uddannelse på bachelorniveau i 3,5 år og modtagelse af autorisation fra Sundhedsstyrelsen at blive optiker.

- I andre lande er det ikke nødvendigt at være uddannet i optometri for at blive optiker, men i Danmark er optikererhvervet udelukkende begrænset til autoriserede optometrister.

- En forkert diagnose af synet kan give ubehagelige bivirkninger og forværre ens syn, som ikke kan genoprettes. Derfor lader vi kun uddannede optikere vurdere vores syn i Danmark.

Hjalp denne side dig?