Del siden
 
       

Optometrist: - Jeg vil forske i øjensundhed

27-årige Jacob Mattar Olsson fra Randers læser som optometrist videre på universitetet og er optaget på særligt talentforløb for fremtidens forskere
Artiklen fortsætter under billedet Jacob Mattar Olsson smiler foran Aarhus Universitet med sin computer under armen
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/optometrist-jeg-vil-forske-i-oejensundhed/

Alle får grå stær med tiden. Vores syn bliver langsomt dårligere, og faktisk laves der 50.000 operationer om året for det alene i Danmark, hvor man sætter en ny linse ind.

Men hvad nu hvis man samtidig kan korrigere for bygningsfejl og generelt få et bedre syn med færre fejl?

Det kan en avanceret maskine, der kan skræddersy implantater til øjnene efter operation for grå stær, måske sikre.

Det er blæret, at det kun er i Randers og København, man kan blive optiker

Jacob Mattar Olsson, optiker og kandidatstuderende

- Men hvor pålidelig er den? Måler den korrekt? Det undersøger jeg nærmere, forklarer Jacob Mattar Olsson, der bor i Randers og læser kandidaten i optometri og synsvidenskab på Aarhus Universitet.

Adgangsbilletten til kandidaten fik han i Randersbacheloren i optometri ved Erhvervsakademi Dania.

Optiker frem for nano
Da han skulle vælge studie, startede han på nanoscience på universitetet, der kombinerer fysik, kemi og molekylærbiologi. Men det blev for abstrakt.

- Optometri var meget mere mig, og jeg synes, det er blæret, at det kun er i Randers og København, man kan blive optiker. Jeg havde ikke troet, at jeg kunne læse videre efter Dania, men det er jeg så glad for, at jeg kan, smiler Jacob Mattar Olsson, der blandt andet var på udveksling i England på Aston University i Birmingham.

FACT: Hvad er optometri?

En optometrist er en person, der er uddannet i synet og registrering af synsproblemer samt udlevering og tilpasning af kontaktlinser og briller. Optometrister kaldes i daglig tale for optikere. Optiker er navnet på dét erhverv, en optometrist beskæftiger sig indenfor efter endt optometriuddannelse og modtagelse af autorisation fra Sundhedsstyrelsen.

I andre lande er det ikke nødvendigt at være uddannet i optometri for at blive optiker, men i Danmark er optikererhvervet udelukkende begrænset til autoriserede optometrister.

Det skyldes, at en forkert diagnose af synet kan give ubehagelige bivirkninger og forværre ens syn. Derfor lader vi kun uddannede optikere vurdere vores syn i Danmark.

Idræt, medicin og optometri

Sideløbende med studiet er han blevet optaget på ’Research Honours Programme’ som Aarhus Universitet udbyder på tværs af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.  Det er et forberedende talentforløb for 20 forskellige studerende, der gerne vil beskæftige sig med forskning.

- Vi kommer fra idræt, medicin, tandlæge og ja, optometri og får undervisning på et højt niveau rent metodisk i forskning. Det er bygget op med en vejleder, hvor min er en øjenlæge på Aarhus Universitetshospitalet og min gamle lektor fra Dania som co-vejleder, forklarer Jacob Mattar Olsson.

Han har brugt det første år af forløbet med at skrive ansøgning til videnskabsetisk komité for at få lov til at undersøge mennesker uden for studiet.

- Det er en langvarig proces, men det er spændende. Maskinen koster en halv million kroner, og der findes kun den ene i hele Nordeuropa, slutter Jacob Mattar Olsson, der færdiggør studiet til næste år og håber at få lov til at forske mere eller undervise kommende optometrister.

Hjalp denne side dig?