Del siden
 
       

Praktik lokkede Jens til optometri

En uges uformel praktik ved Kontaktlinseinstituttet og Buris briller ændrede alt for Jens Munch, der får lov til at screene olympiske atleter og undersøge tørre øjne til et ph.d.-projekt
Artiklen fortsætter under billedet Optometri studerende Jens Munck undersøger en patient
2021-10-20
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/praktik-lokkede-jens-til-optometri/

På en solskinsdag i juni fulgte Jens Munch de røde måtter ind i Buris briller og Kontaktlinseinstituttet bag Salling i Aarhus.

I løbet af de seneste tre år havde hans hverdag været på maskinmesterskolen, men matematik og fysik var ved at blive for meget. 

Via sine forældres netværk blev han tilbudt at prøve hverdagen af som optiker i en uge. Helt uforpligtende.

”Den uge ændrede mit liv,” smiler 24-årige Jens Munch, der i dag læser til optiker – eller optometrist – på Erhvervsakademi Dania i Randers.

Artiklen fortsætter under billedet Briller i Kontaktlinseinstituttet med butikken i baggrunden

I øjeblikket er han i praktik og tilbage der, hvor det hele startede, og det er langt fra kedeligt.

Tjek af svagtseende atleter
Livet som optikerpraktikant er naturligvis synsprøver, tilretninger og udmålinger, men Kontaktlinseinstituttet & Buris briller er også godkendt som international klassifikatør af ParaSport Danmark. Det betyder, at de laver test og screening af danske atleter som skal til store internationale stævner, og her får Jens Munch også lov til at være med.

 

Artiklen fortsætter under billedet Optometri studerende Jens Munch smiler på sit praktiksted, hvor man ser briller i forgrunden Jens Munch blev sikker på sit studievalg efter en uge i uforpligtende praktik. Nu er han tilbage, hvor det hele startede som praktikant ved Kontaktlinseinstituttet & Buris briller. Foto: Anne-Mette Gyldenløv, Dania.

”Fire unge atleter skulle til Europamesterskaber i Goalball, der er høvdingebold for blinde, og der var jeg med til at undersøge, hvordan deres synsfelt er og fx reaktioner er på lysglimt. På den måde er vi dopingspecialister, så vi ved, de ikke snyder og holder sig indenfor grænserne som svagtseende,” forklarer Jens Munch, der også har lavet delundersøgelser af personer med tørre øjne til et stort ph.d.-studie.

Der skulle 50 personer have undersøgt deres tårefilm, tåreminisk og meibomske celleaktivitet.

”Det er da superspændende at få lov til og lære om den slags optometri i sin praktik, som er lidt ud over det sædvanlige,” siger Jens Munch.

Forståelse gennem håndværk
I dag er mange opmålinger med maskiner, og brilleglas bliver ikke længere slebet i hånden.

Alligevel har Jens Munch i sin praktik været i sin praktikplads’ værksted og slebet et råglas til brilleglas.

Det giver nemlig vigtigt viden om, hvordan brilleglas skal vinkles, hvordan lyset brydes og forstå det fysiske håndværk, som man også skal lære i sin praktik.

”Maskiner er fine og gode at bruge - hvis man forstår dem. Derfor går vi meget op i, at vores praktikanter skal forstå hvert et komma i den seddel, der kommer ud af den,” forklarer Bo Lauenborg, der er CEO for Kontaktlinseinstituttet & Buris briller.

Han forudser, at det næste store bliver nærsynethed, da WHO vurderer, at 50 procent af jordens befolkning vil være nærsynet i år 2050.

Nærsynethed fremtid
Så langt ud i fremtiden kender Jens Munch ikke sine planer, men netop udviklingen i myopi, i almindelig tale kaldet nærsynethed, synes han er enormt spændende.

Uddannelsen til optiker

3,5-årig bacheloruddannelse, hvor to år foregår på skole og 1 ½ år i praktik

Studiet veksler mellem skole og praktik. Praktikken er lønnet, mens studietiden foregår på SU

Du kan kun blive optometrist i Randers og København

Optometristens kerneydelser er:

  • Synsundersøgelse, udmåling og korrektion af synsfejl
  • Tilvirkning af briller, kontaktlinser og andre optiske hjælpemidler til korrektion af synsfejl
  • Rådgivning og vejledning af patienten ved valg af synshjælpemiddel

”I gamle dage ville man som optiker hellere underkorrigere (give en mindre styrke, red.) for at stimulere øjet og holde det i gang. Men det har vist sig, at det har den helt modsatte effekt, for ikke nok med at det speeder nærsynetheden op, så ser patienten også dårligere end de er i stand til,” siger Jens Munch, der forklarer, at høj grad af nærsynethed kan give mange følgesygdomme som nethindesammenfald.

Derfor overvejer han også at videreuddanne sig, den dag han er færdig på Erhvervsakademi Dania i Randers.

”Det giver god mening at specialisere dig med fx kandidatuddannelsen, men nu må vi se, hvad der sker, når jeg er færdig,” smiler Jens Munch.

Uddannelsen til optometrist tager 3,5 år og kan kun læses i København og Randers.

Hjalp denne side dig?