Del siden
 
       

Virksomheder efterspørger flere som Trine, der fik job, efter hun tog en efteruddannelse i ESG og bæredygtighed

Interessen for at få en medarbejder, der ved noget om bæredygtighed og ESG, vokser hos virksomhederne i og omkring Randers. Det mærker man hos Randers Kommune, hvor jobcenteret derfor har sendt 17 af deres tilknyttede ledige på uddannelse i netop Bæredygtighed og ESG hos Erhvervsakademi Dania
Artiklen fortsætter under billedet
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/virksomheder-efterspoerger-flere-som-trine-der-fik-job-efter-hun-tog-en-efteruddannelse-i-esg-og-baeredygtighed/

Lovkravet omkring fx ESG-rapportering har endnu ikke ramt de små og mellemstore virksomheder, som er dem, der er flest af i og omkring Randers. Men virksomhederne ved godt, at kravene kommer, og de gør sig også klar til at leve op til dem. Den tendens mærker man klart hos Randers Kommunes center for virksomhedsservice og rekruttering. Her får man mange henvendelser, og man har foreløbigt haft møder med omkring 200 virksomheder, der er nysgerrige i forhold til at få medarbejdere med de nye efterspurgte kompetencer.

”Vi får langt flere henvendelser fra virksomheder, som er interesserede i at få en medarbejder, som kan hjælpe med virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ESG-rapportering nu, end vi gjorde for bare et år siden. Men der er mange, som ikke har en hel stilling til det endnu,” fortæller virksomhedsservicechef Tine Arensbach.

 

Vi får langt flere henvendelser fra virksomheder, som er interesserede i at få en medarbejder, som kan hjælpe med virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ESG-rapportering nu, end vi gjorde for bare et år siden.

Virksomhedsservicechef Tine Arensbach

Og her er personer, som har kompetencer inden for ESG og bæredygtighed kombineret med en anden faglighed, en oplagt kandidat, da de kan løse flere opgaver i virksomheden. Så for at imødekomme virksomhedernes voksende ønske, har jobcenteret tilbudt nogle af de ledige, som allerede havde gode uddannelser og kompetencer i bagagen at opkvalificere sig inden for bæredygtighed og ESG hos Erhvervsakademi Dania. Håbet er selvfølgelig, at de ledige derved bliver mere attraktive og får et job samtidig med, at de hjælper virksomhederne med deres voksende ønske. 

Trine Frank Nielsen er en af de ledige, som Jobcenter Randers har givet mulighed for at efteruddanne sig inden for bæredygtighed og ESG.

”Jeg vil gerne arbejde med ESG og bæredygtighed, og jeg er god til processer, men virksomhederne vil gerne have dokumenteret erfaring eller viden,” fortæller Trine.

Bæredygtighed er meget

Trine arbejdede tidligere som leder i en virksomhed syd for Aarhus. Men af flere årsager sagde hun op. Blandt andet fordi hun gerne ville tilbage til en koordinerende rolle uden personaleledelse. Og så ville hun gerne have kortere på job, så hun kan tage cyklen, og familien kan undvære bil nr. to.

Hvad er ESG?

ESG står for Environmental, Social, and Governance, der er tre centrale faktorer, som bruges til at vurdere en virksomheds bæredygtighed og samfundsansvar.

Environmental (miljømæssige) faktorer fokuserer på virksomhedens indflydelse på miljøet, herunder deres håndtering af ressourcer, klimaforandringer, og forurening.

Social (sociale) faktorer omhandler virksomhedens forhold til mennesker, herunder medarbejdere, kunder, samfundet, og sociale rettigheder. Dette inkluderer emner som mangfoldighed, arbejdsvilkår, og menneskerettigheder.

Governance (ledelse) refererer til virksomhedens ledelsesstruktur, politikker, og overholdelse af regler og standarder. Det handler om gennemsigtighed, etik, og hvordan virksomheden ledes og kontrolleres.

Nu drømmer Trine om at få mulighed for at hjælpe en randrusiansk virksomhed med den grønne omstilling som en del af hendes job. Og hun er godt på vej, da uddannelsen har givet hende de rette kompetencer.

”Uddannelsen har været meget intens, og den har været en super god indføring i teorien og praksis inden for ESG. Det har jeg faktisk været meget imponeret over,” siger Trine, som i forvejen har en Cand.ling.merc. i international virksomhedskommunikation fra CBS (Copenhagen Business School).

 ”Jeg har fået mod til at kaste mig ud i det, og konkrete værktøjer til, hvor jeg skal starte med at tage fat i arbejdet med ESG og bæredygtighed ude i en virksomhed – både på den korte og lange bane.”

Trine kan gøre en forskel

Da Trine startede på uddannelsen på Erhvervsakademi Dania, var hun sikker på, at hun gerne ville arbejde i en virksomhed, hvor bæredygtighed allerede er implementeret. Men på uddannelsen blev det klart for hende, at hun faktisk har mulighed for at gøre mere i en virksomhed, der endnu ikke arbejder aktivt med det.

”Det har virkelig været en øjenåbner for mig, at det har større værdi, hvis jeg kan hjælpe en virksomhed, som ikke har startet processen med bæredygtighed endnu. I de mindre virksomheder i Randers og omegn vil jeg typisk kunne sætte processen i gang før lovgivningen kræver det, så der kan jeg faktisk gøre en større forskel,” forklarer Trine Frank Nielsen.

Efter uddannelsen har Trine også fået job i en virksomhed, der ikke er startet på bæredygtighedsprocessen sådan for alvor endnu. Og virksomheden synes derfor, det er spændende, at Trine har ESG-kompetencerne, selvom det i hvert fald til at starte med ikke er det, som Trine skal lave hos virksomheden.

Alle 17 deltagere gennemførte uddannelsen og bestod deres eksamen. Allerede en måned efter havde mindst 3 fået job og 4 havde været til samtale, som de ventede at få svar på.

 

Er efteruddannelse for dig?

Efteruddannelse på akademi- og diplomniveau er for alle, der ønsker at tilegne sig ECTS-givende kompetencer via deltidsuddannelse, og der findes et væld af muligheder. Hos Erhvervsakademi Dania alene findes der mere end 300 forskellige fag – herunder flere fag inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Der er gode muligheder for at få tilskud til efteruddannelse gennem diverse kompetencefonde – fx omstillingsfonden, der dækker op til 10.000 kroner pr år for alle, hvis højest gennemførte uddannelse er en professionsbachelor.

Virksomheder efterspørger ESG-medarbejdere i hele landet

Det er ikke kun i og omkring Randers at virksomhederne i stigende grad efterspørger medarbejdere med kompetencer inden for bæredygtighed. Det er i høj grad noget, der efterspørges nationalt, fortæller underdirektør for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri Marie Gad.

Det bakkes også op, når man ser på, hvad virksomheder søger i deres jobopslag. Mens der fra 2010-2020 var i alt 481 stillingsopslag på Jobindex, der indeholdt ordet ESG, var der i 2022 alene mere end 700. Og Marie Gad fortæller, at den eksponentielle udvikling er fortsat i 2023 og forudser, at den også vil gøre det ind i 2024.

”Virksomhederne er godt i gang med at rekruttere de medarbejdere, der skal hjælpe dem med at leve op til de nye krav om bæredygtighedsrapportering. De første virksomheder bliver omfattet allerede fra dette rapporteringsår, og det er særligt medarbejdere inden for økonomi og regnskab, som virksomhederne søger,” forklarer underdirektøren.

Hjalp denne side dig?