Del siden
 
       

Energiteknolog optimerer virksomheds energiforbrug

Et grundigt energisyn sikrede plastvirksomheden Dan Hill Plast A/S energitilskud til en fuld konvertering til LED – og Steffen Sehested et job som energirådgiver. Inden længe får endnu flere virksomheder brug for folk som ham grundet den stigende fokus og nye krav til kortlægning af energi og CO2
Artiklen fortsætter under billedet Energirådgiver Steffen Sehested er uddannet energiteknolog fra Erhvervsakademi Dania
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/energi-detektiv-optimerer-virksomheds-energiforbrug/

29-årige Steffen Sehested sidder aldrig musse-stille. Han valgte i løbet af et døgn, hvad han ville studere, efter at en knæskade umuliggjorde livet som vvs- og blikkenslager. Som energiteknolog-studerende cyklede han dagligt mange kilometer på kondicyklen under corona-nedlukningen, mens han deltog i onlineundervisning. Og i sin praktik arbejdede han fuldtid, kom hjem, læste tykke bøger om energiberegninger og kortlægningsmetoder om aftenen og mødte ind igen på praktikpladsen ProEnergi kl. 6.

Måske også derfor lykkedes det ham på 2 måneder at lave et gennemarbejdet energisyn ved ProEnergis kunde, plastvirksomheden Dan Hill Plast A/S i Hornsyld, selvom han ingen erfaring havde med rotationsstøbning eller plastindustri.

Det større fokus på bæredygtighed i industrien på grund af nye krav giver en større efterspørgsel på ydelser inden for energirådgivning

Steffen Sehested, energirådgiver og uddannet energiteknolog

- Det kræver en stor forståelse for virksomhedens processer for at kunne komme med optimeringsforslag på baggrund af energikortlægningen, så jeg var som praktikant på dybt vand. Men det lykkedes at komme frem til flere optimeringsforslag og et konkret tilskudsprojekt, forklarer Steffen Sehested, der har læst energiteknolog på Erhvervsakademi Dania i Randers.

CO2-kortlægning stiller nye krav
Det lykkedes Steffen Sehested at få godkendt et tilskud til en fuld konvertering til LED, der ville resultere i en besparelse på mere end hundredetusindekroner det første år, hvis det blev implementeret. Det var med til at udløse Innovationsprisen, da Steffen Sehested afsluttede sit studie, og bagefter fik han tilbudt job ved ProEnergi.

Artiklen fortsætter under billedet Energiteknolog Steffen Sehested sidder på en trappe på kontoret i Aarhus, hvor han arbejder Energirådgiver Steffen Sehested elsker at lege detektiv og finde energioptimeringer som energirådgiver. Inden længe får endnu flere virksomheder brug for hjælp fra ham pga. EU-krav om CO2-kortlægning.

For der er nok at tage fat i lige nu for energirådgivere.

- CO2-kortlægning for virksomheder er på vej både som krav på det politisk niveau, men også fra den almindelige forbruger, og det er ikke kun til de største virksomheder. For de sender dokumentationskravene videre til deres underleverandører, som også skal lave det, forklarer Steffen Sehested, der tidligere på året deltog på kursuset ”CO2 Bootcamp” hos Dansk Industri.

Læs også: Yonas vil redde verden for sin søn

Netop kunder fra hans arbejde oplever allerede, at de pludselig har brug for viden om ting, de ellers aldrig har haft brug for.

- Kravene om CO2-kortlægning kommer til at betyde meget fremadrettet, og det større fokus på bæredygtighed i almindelighed i industrien på grund af nye krav giver en større efterspørgsel på ydelser inden for energirådgivning, siger den 29-årige Struer-fyr.

Læs også: Driftsrådgiver

Detektivarbejde
I dag sidder han i kontorfællesskab hos Vedvarende Energi i Aarhus med andre energirådgivere i den gamle chokoladefabrik, hvor solen og ”atomkraft-nej tak” pryder væggen.

I det daglige er der fuld fart over feltet, når han laver tilskudsansøgninger for virksomheder, er bindeled i fjernvarmekonverteringer, er med i EU-projekt om energikortlægning af små øer og ikke mindst laver kortlægninger af CO2, energibalancer og energiforbrug for virksomheder som DanHill.

- Det fedeste er at komme ud til en ny virksomhed på 25.000 m2, som skal kortlægges og fx lave energibalance for. Det bliver et detektivarbejde at gennemskue processer og få det til at gå op, smiler han.

Steffens råd til dig, der overvejer at læse energiteknolog

- Hav en idé om, hvad du gerne vil med studiet, og hvad du vil bagefter. Så ved du bedre, hvor du vil gå hen. Kend din retning, så du ved, hvad du vil gå i dybden med undervejs i studiet.

Indtil videre er han virksomhedens eneste medarbejder i Aarhus, men med den udvikling, der er indenfor bæredygtighed i øjeblikket, regner han ikke med, at det fortsætter. Ligesom ham selv, er der fuld fart over energioptimeringsfeltet.

- Det er interessant, hvor verden er på vej henad, og jeg tror bestemt, jeg stadig arbejder her om fem år, for det, vi laver, er så spændende, smiler han.

Studiet til energiteknolog tager to år, hvoraf tre måneder er i praktik i en selvvalgt virksomhed.

Hjalp denne side dig?