Del siden
 
       

It-studerende: ”Du kan sagtens være en hat til matematik og læse til datamatiker”

Unge fravælger it-uddannelser, fordi de tror, matematikken er svær. ”Det er det ikke, for programmet laver matematikken for dig,” forsikrer Oliver Bisconti, der studerer til datamatiker i Grenaa
Artiklen fortsætter under billedet Oliver, der læser til datamatiker i Grenaa, sidder ved sin computer og koder et spil, han er ved at lave med venner fra studiet
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/it-studerende-du-kan-sagtens-vaere-en-hat-til-matematik-og-laese-til-datamatiker/

En stor glæde ved computere fik 28-årige Oliver Bisconti til at søge ind på en it-uddannelse. Desværre tror rigtig mange, at man skal være en rockstjerne til matematik for at læse it eller ingeniør.

En ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at hele 7000 unge har fravalgt en it- eller ingeniøruddannelse. Det er et stort problem, da der i 2030 kommer til at mangle op mod 20.000 personer med videregående uddannelser indenfor bl.a. it-området.

28 procent af de unge, der har valgt it-uddannelserne fra, siger, at de var usikre på, om matematikken var for svær. 18 procent tror, ar det faglige niveau er for højt. Til trods for de har gode karakterer med sig i matematik.

At kode er ligesom at lære et nyt sprog. Leg med det, prøv dig frem, og hvis koden ikke virker, kigger du på det og prøver igen

Oliver Bisconti, datamatiker-studerende

- Manglende tro på egne evner i matematik er en betydelig barriere for de unge, der overvejer at søge en it- eller ingeniøruddannelse, siger direktør i Danmarks Evalueringsinstitut, Christina Barfoed-Høj, om tallene.

Mønstre og systemer
For Oliver Bisconti passede datamatiker-studiet til programmør perfekt.

- Jeg er god til systemer og løse problemer. Matematik har mønstre og systemer, men du sidder ikke og laver ligninger på studiet, siger Oliver Bisconti og fortsætter:

Artiklen fortsætter under billedet Oliver, der læser datamatiker på Erhvervsakademi Dania i Grenaa, står foran en tavle med bogstaver og post-its Oliver Bisconti er lige nu i praktik i egen it-virksomhed, hvor han og tre venner fra studiet laver deres eget spil. Det er både sjovt og lærerigt, forklarer han. Foto: Anne-Mette Gyldenløv Grosen, Dania

- Du kan sagtens være en hat til matematik og læse til datamatiker. Det er hygge-matematik, forklarer Oliver Bisconti, der er student fra HTX, kommer fra Hinnerup og i dag bor i Grenaa.

Her kunne hans interesse i computerspil være med til at få ham igennem 2,5 års videregående uddannelse på Erhvervsakademi Dania til datamatiker.

- For mig er det mere motiverende at lave et system til at slå et lyn ned rundt om en karakter end at lave et logistiksystem, smiler han.

Du skal ikke kunne kode
I undersøgelsen siger 17 procent også, at de ikke kan kode, og at de derfor er bange for, om de kan klare en it-uddannelse. Det kunne Oliver Bisconti heller ikke, da han startede på studiet.

- Jeg har aldrig kodet før studiet, og jeg kom ud af programmering med et 12-tal. Det er ligesom at lære et nyt sprog. Leg med det, prøv dig frem, og hvis koden ikke virker, kigger du på det og prøver igen, fortæller Oliver Bisconti og uddyber, at C# var det kodningssprog, som de brugte de første 1,5 år af studiet på at lære.

Først derefter lærte de tre andre kodningssprog: Python, React og C++.

Artiklen fortsætter under billedet Controller til xbox ligger ovenpå post-its og udregninger ”Du skal kende til matematik, men du laver ikke ligninger på studiet. Det kan du få computeren til,” fortæller Oliver Bisconti, der læser til datamatiker på Dania i Grenaa. Foto: Anne-Mette Gyldenløv Grosen, Dania

- Alting er gruppearbejde, så du har altid folk at snakke med, hvis du møder problemer. Hvis man ser noget cool, som andre har lavet, kan man altid spørge indtil, hvordan det virker, og de er næsten altid klar på at forklare, hvordan det virker. På den måde bliver du god til at kode, siger han.

Iværksætteri og fællesskab
Han flyttede til Grenaa uden at kende en sjæl, men det blev der lavet om på under introugen. I dag – to år inde i studiet – kender han næsten alle og er med i fagudvalget, der arrangerer fest hver måned. Men det særlige ved at læse i Grenaa er fællesskabet.

- Jeg oplever, at vi ikke har mobning, fordi mange har været enspændere, der elsker computerspil som World of Warcraft. Mange er kommet fra at være mobbeofre, og her kan man møde folk, der deler samme oplevelser og interesse som sig selv, så jeg mærker ikke, der er mobning eller konflikter, mener Oliver Bisconti.

Det kan du blive med uddannelsen til datamatiker

  • Programmør
  • Producer
  • App-udvikler
  • Softwareudvikler
  • Game programmer
  • IT-konsulent
  • Tester
  • Systemadministrator

Lige nu er han i praktik i 10 uger, som er en fast del af studiet, men i stedet for at tage ud i en virksomhed har han sammen med tre andre studerende startet eget firma, Groovy Juice Studios. Føles et spil godt, omtales det som juicy.

- Det går vi meget op i, og derfor passer det navn godt til os, smiler Oliver Bisconti.

Datamatikergruppen bruger alt, hvad de har lært på studiet om systemer og får sparring fra Lego Games, en spil- og forretningsudvikler fra Dania og en advokat til hjælpe med kontrakt.
Målet er et playable vertical slice af spillet, som betyder et udsnit af spillet, som til en vis grad er feature complete, og som gerne skal give spilleren en god fornemmelse af, hvordan spillet vil føles.

- Det er sjovt at være sin egen herre. Du skal selv finde ud af, hvad der er opgaven. Ingen giver det til dig. Fra starten får du en fornemmelse af, hvordan systemer fungerer, og jeg skal hele tiden overveje, om systemet er værd at sætte op på den og den måde, fortæller Oliver Bisconti, som anslår, at der går cirka et år, før de har spillet helt færdig til at lægge ud.

Næste mål er derfor den spilbare slice af spillet, som kan lægges ud til crowdfunding. Og så en hovedopgave, så han til januar kan være færdiguddannet datamatiker.

Hjalp denne side dig?