Del siden
 
       

Mangel på arbejdskraft sikrer Skive-udviklere jobs før sidste eksamen

Allerede i oktober fik Fillip Grønkjær Jensen fra Hurup Thy tilbudt job som datamatiker, selvom han først bliver færdig næste måned. Jobmarkedet for uddannede udviklere er nemlig rygende hot, forklarer direktør for it-branchen
Artiklen fortsætter under billedet Datamatiker Filip Grønkjær Jensen står med armene over kors udenfor med jakke på foran en brun bøgehæk
2021-12-16
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/mangel-paa-arbejdskraft-sikrer-skive-udviklere-jobs-foer-sidste-eksamen/

Midt i efterårsferien ringer telefonen. Det er chefen ved Fillip Grønkjær Jensens studiejob. Han ville tilbyde ham job som it-udvikler med start efter sidste eksamen til januar.

- Jeg havde planlagt selv at spørge dem efter ferien, så jeg vidste jo godt, hvad jeg skulle svare, smiler 24-årige Fillip Grønkjær Jensen, der kommer fra Hurup og i dag bor i Viborg.

Det er underligt, for jeg har jo solgt skinnet, før bjørnen er skudt

Fillip Grønkjær Jensen, datamatiker

- Jeg vidste godt, det var nemt at få job som datamatiker, da jeg startede på studiet. Det var et af kriterierne for mig for at vælge studiet, men det var alligevel lidt vildt, smiler han og tilføjer, at flere fra hans hold også har fået job.

Virksomheder mangler it-folk
At datamatikere er populære, bekræftes også af de seneste ledighedstal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet for dimittender fra 2020 i 3. kvartal efter uddannelsens afslutning. De viser en ledighed på kun 9 procent for datamatikerne fra Skive.

Artiklen fortsætter under billedet Datamatiker fra Erhvervsakademi Dania, Fillip Grønkjær Jensen, står med armene over kors og kigger ud mod horisonten - Det er fedt at være 24 år og færdiguddannet. Mange af mine venner er håndværkere, så de har arbejdet i flere år, og nu er det min tur til at bidrage, forklarer Fillip Grønkjær Jensen, der har fået job som udvikler flere måneder før sin afsluttende eksamen. Foto: Anne-Mette Gyldenløv

For arbejdsgiverne mangler it-medarbejdere. Faktisk viser ny undersøgelse fra IT-Branchen, at 90 procent af danske virksomheder gerne vil have flere it-folk ansat, men at 59 procent helt har måtte opgive at besætte stillinger, fordi de ikke kunne finde de rette kompetencer.

- Jobmarkedet er så hot som nogensinde før. Det er ikke kun it-virksomheder, der mangler kompetencer, men alle virksomheder er i en digital transformation. Det gør, at så godt som alle arbejdspladser mangler it-medarbejdere, og det giver en stigende konkurrence om arbejdskraften, forklarer Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation i arbejdsgiverorganisationen IT-Branchen. Hun tilføjer, at manglen på arbejdskraft lige nu er landsdækkende.

Læs også: Anders brænder efter en karriere som datamatiker

For få færdiguddannede
Lige nu mangler der akut 7.600 it-specialister, og om blot ni år forudsiger IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA, at der vil mangle op mod 22.000 it-folk. I alt bliver 10 studerende færdige i Skive, hvilket ærgrer direktør Mette Lundberg.

- Det er trist i en tid med så høj efterspørgsel på it-arbejdskraft, at færre bliver færdige. Vi uddanner ganske enkelt for få i forhold til, hvor mange vi har brug for nu og hvor mange flere, vi forventer at komme til at mangle. Det trækker i den forkerte retning, forklarer direktøren for IT-Branchen.

Artiklen fortsætter under billedet Direktør i IT-branchen, Mette Lundberg, står halvt bag en søjle og ser på dig iført jakke Mette Lundberg, direktør i IT-Branchen, kalder jobmarkedet for datamatikere hottere end hot, fordi der generelt er mangel på it-kyndige. Pressefoto.

Tilbage i Viborg glæder Filip Grønkjær Jensen sig til at starte på sit nye job ved HaemoMedtec, der automatiserer mærkning af prøvetagningsrør. Imens knokler han med sin eksamensopgave og drømmer om fremtiden med sin kæreste, han mødte på erhvervsakademiet.

- Jeg er ikke nervøs for at komme ud på den anden side og arbejde, men jeg vil gerne afslutte pænt på studiet. Selvom jeg har et job, vil det være pinligt ikke at yde en indsats nu, siger han og tilføjer:

- Det er underligt, for jeg har jo solgt skinnet, før bjørnen er skudt, slutter han med et grin.

Erhvervsakademiuddannelserne står for 1/3 af optaget på it-uddannelserne.

Fakta om uddannelsen til datamatiker

  • Tager 2,5 år
  • Er sammensat af en fællesdel, et specialiseringsforløb, en praktik og et afsluttende eksamensprojekt
  • På uddannelsen kombineres de fire områder softwarekonstruktion, computerarkitektur- og netværk, softwaredesign og virksomhedsfag
  • Hele tiden bliver der vekslet mellem selvstudie, holdundervisning og projektforløb
  • Typiske jobs for datamatikere er fx softwarearkitekt, softwareudvikler, spilprogrammør, webprogrammør, it-konsulent, systemadministrator mm.
  • Findes i bl.a. Skive og Grenaa.

Hjalp denne side dig?