Del siden
 
       

Nyuddannede datamatikere får job før sidste eksamen

Helena Madsen har allerede før sidste eksamen til datamatiker fået job. Udviklere som hende fra Erhvervsakademi Dania i Skive har nemt ved at finde job, viser nye beskæftigelsestal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Artiklen fortsætter under billedet Datamatiker-studerende Helena Madsen sidder og arbejder på en bærbar computer.
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/nyuddannede-datamatikere-faar-job-foer-sidste-eksamen/

Allerede to uger efter starten på sin praktik ved DEIF, der laver styringer til generatorer på bl.a. skibe og boreplatforme, bliver Helena Madsen hevet ind på chefens kontor.

Her bliver hun opfordret til at søge job som software designer ved dem og ender med at få tilbudt ikke bare et, men to jobs – og det 1,5 måneder før eksamenspapiret som uddannet datamatiker er i hus.

”Det var et kæmpe selvtillidsboost at være så eftertragtet. Det kom bag på mig,” smiler den 24-årige studerende fra Glyngøre, der var overrasket.

Artiklen fortsætter under billedet Datamatiker-studerende Helena Madsen holder en bærbar computer i korslagte arme foran en væg med gule og lyserøde post-it-noter. "Det kom bag på mig, pludselig at stå med to jobtilbud, før jeg overhovedet var færdiguddannet," smiler Helena Madsen.

”Jeg mener ikke selv, jeg er den bedste på datamatikerholdet, men hvis jeg bliver bedt om at levere et produkt svarende til en Ford, vil jeg altid prøve levere en Ferrari,” smiler hun.

Attraktive uddannede

Helena Madsen er ikke den eneste lokale datamatiker, der har nemt ved at finde arbejde som nyuddannet.

Artiklen fortsætter under billedet Datamatiker-studerende Helena Madsen fotograferet oppefra, mens hun sidder og arbejder på en bærbar computer. Helena Madsen er dog ikke den eneste fra holdet, der bliver færdig i denne uge, som godt ved, hvor de skal arbejde mandag morgen. Faktisk har 2/3 af holdet allerede fået ansættelser rundt om i Midt- og Vestjylland.

Nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at 90,6 procent er i job eller i gang med en videregående uddannelse af de datamatikere, der blev færdig i Skive i 2017. Ser man på de reelle tal, svarer det til tre personer.

Til sammenligning går 10,1 procent af alle datamatikere i Danmark ledige, viser tallene fra ministeriets datavarehus. Ser man på de reelle tal, er det 182 personer, hvilket svarer til to ledige pr kommune i Danmark.

De tal kender uddannelsens studiekoordinator på Erhvervsakademi Dania i Skive, Ove Thomsen, ganske godt. Hans forklaring er, at der er et godt match mellem datamatikere og virksomhederne i det midt- og vestjyske.

”Vi dækker et stort geografisk område i det midt- og vestjyske, hvor erhvervslivets små og mellemstore virksomheder er i vækst, samtidig med der er fokus på øget digitalisering generelt. Derudover er der en tendens til, at virksomhederne efterspørger medarbejdere med en formel it-uddannelse med især konstruktionskompetencer som eksempelvis datamatikere,” forklarer Ove Thomsen.

Overvældende praktiksamtale

”Hvad skal vi gøre for at få dig herud?”
De ord glemmer Helena Madsen aldrig. De blev sagt af DEIF i Skive, efter de lige har mødt hende.

Dengang var emnet et tre måneders praktikophold som en del af den videregående uddannelse til datamatiker.
Det blæste hende bagover.

Artiklen fortsætter under billedet Datamatiker-studerende Helena Madsen smiler, mens hun holder en bærbar computer under armen. "Jeg ville bruge sin logiske sans mere, og datamatiker passede perfekt til mig," forklarer Helena Madsen om sit studievalg, som hun bestemt ikke har fortrydt

”Jeg var helt overvældet over, at de siger sådan lige efter at have mødt mig,” smiler Helena Madsen, der under sin praktik har skabt et værktøj, der kan vise og sortere mange informationer.

Logik lokkede
Med så gode jobudsigter kunne man forestille sig, at Erhvervsakademi Dania i Skive var overrendt af programmeringshungrende unge, men sådan ser virkeligheden ikke ud. I gennemsnit går der 60 studerende på alle uddannelsens 5.semestre, og det kan måske godt undre.

Behovet for datamatikere er større end udbuddet

Ove Thomsen, studiekoordinator på uddannelsen til datamatiker i Skive

”Behovet for datamatikere er større end udbuddet. Virksomhederne oplever, at de ikke kan tiltrække medarbejdere, men vi oplever i høj grad, at de unge ikke er opmærksomme på, at der faktisk er gode muligheder for videregående uddannelser og job lokalt i regionen, og derfor tiltrækkes af de større byer,” forklarer studiekoordinator Ove Thomsen.

For Helena Madsen blev datamatiker valgt, da hun kunne mærke, der skulle ske noget helt andet end de tidligere planer om at læse til psykolog. I første omgang prøvede hun kræfter med pædagogstudiet, men fandt ud af, at det mere var logik end mennesker, hun ville arbejde med. Det tog hun udgangspunkt i og fandt frem til datamatiker-uddannelsen på Erhvervsakademi Dania i Skive.

”Jeg ville bruge sin logiske sans mere, og datamatiker passede perfekt til mig. Det er et lidt nørdet studie med nogle vildt dygtige undervisere, der brænder for arbejdet og sætter sig ind i den enkelte studerende,” smiler hun.

I fremtiden vil Helena Madsen bygge ovenpå sin uddannelse ved at tage diplomuddannelsen i softwareudvikling, som man også kan læse i Skive.

Fakta om uddannelsen til datamatiker

  • Videregående uddannelsen på 2 ½ år
  • Indeholder en fællesdel, et specialiseringsforløb, 3 måneders praktik og et afsluttende eksamensprojekt
  • På uddannelsen kombineres de fire områder programmering, computerarkitektur- og netværk, softwaredesign og virksomhedsfag
  • Hele tiden bliver der vekslet mellem holdundervisning og projektforløb
  • Typiske jobs for datamatikere er fx spilprogrammører, softwarearkitekt, software udvikler, webprogrammør, it-konsulent, systemadministrator mm.

Hjalp denne side dig?