Det var et tilfælde, at Lars Vejs-Petersen kom til at undervise i personprofiler, men siden da har han ikke kunnet lade være. Glæden ved at udvikle folk og se dem flytte sig er så givende for den 43-årige familiefar fra Åbyhøj, at han de sidste 10 år ikke har lavet andet.
Og noget kunne tyde på, det også er det helt rigtige, for han er netop blevet kåret som Årets Underviser 2022 af sine studerende i Silkeborg og går videre til den nationale konkurrence om ½ mio. kr. og titlen som Danmarks bedste underviser.
Lars kan finde på hvad som helst. Vi ved aldrig, hvad vi kan forvente, og hans undervisning er altid god og interessant. Og aldrig kedelig!
Kathrine Fræer, handelsøkonom-studerende i Silkeborg
- Jeg blev meget rørt over at være nomineret og endnu mere at vinde. Det er nogle virkelig søde ord fra Kathrine Fræer om min måde at undervise på, siger den 43-årige lektor.
For Kathrine Fræer fra Silkeborg var der ingen tvivl. Det kunne kun være Lars Vejs-Petersen, som skulle vinde konkurrencen.

- Han er rent ud sagt en pissegod lærer. Han kender os hver især rigtig godt og tilpasser altid sin undervisning efter, hvordan vi har det. Han kan finde på at smide alt væk og finde på noget nyt, hvis det ikke passer til dagens energi på holdet, forklarer Kathrine Fræer, der går på 2. semester af handelsøkonom-studiet.
Udvikling for de studerende
Til daglig underviser Lars Vejs-Petersen på netop den 2-årige, videregående uddannelse til handelsøkonom, hvor holdene sjældent er større end 40 personer. Dermed kan han lærer hver enkelt godt at kende, og det betyder alt i arbejdet for Lars.
- Det er en glæde ved at udvikle folk og se dem flytte sig. Min fornemmeste opgave er at kunne klæde de studerende på til at skubbe til verden, og gøre så de kan holde til, at verden skubber tilbage på dem, forklarer Lars Vejs-Petersen, der som sit ene hovedfag har ledelse og samarbejde.
- Det er fantastisk at have ledelsesfag, og der er meget personlig udvikling i det for de studerende. De lærer, hvorfor deres medstuderende og jeg er, som vi er, smiler han.
Innovation og forretningsudvikling
Et andet fagområde, der ligger Lars Vejs-Petersens hjerte nær, er innovation og forretningsudvikling.
Af samme grund har han ansvaret for Studentervæksthuset, som gennem de seneste år har udklækket cirka 40 virksomheder med studerende i spidsen. For på uddannelsen skal de studerende ikke bare kunne teorien.
Det siger de studerende om Lars Vejs-Petersen
- Lars bruger så meget af sin tid på os. Det betyder meget for ham, at vi har det godt.
- Han kender én, og han har sat sig ind i hver enkelt studerende.
- Lars arrangerede Harry Potter-film-aften for os, så vi kunne se filmene på storskærm sammen - og så filmene sammen med os.
- Han driller os også. Fx når vi stiller ham et spørgsmål, så svarer han ikke. Han udfordrer os, indtil vi selv ender med at finde svaret.
- Lars kan finde på hvad som helst. Vi ved aldrig, hvad vi kan forvente, og hans undervisning er altid god og interessant. Og aldrig kedelig.
- Gennemgår noget teori, hvor vi ikke er med, og så holder vi en hurtig pause, og så finder han på noget praktisk, hvor vi kan se, hvordan teorien fungerer i stedet. Han har altid en plan, men han ændrer den, hvis ikke det går, som han forventer.
- Han er god til at tilpasse sig vores behov.
- Lars er den underviser, som går mest op i vores personlige udvikling.
- Hovedessensen af et erhvervsakademi er at de studerende kan bruge deres viden i praksis, og derfor bygger jeg meget af min undervisning op om teamøvelser og praksis. Undervejs har jeg udviklet en plan A, B og C alt efter, hvordan energien er på holdet og sikre en god dag for de studerende, forklarer Silkeborg-underviseren.
Relationer gør forskellen
Lars Vejs-Petersen er nu videre i konkurrencen, og skulle han vinde både titel og de medfølgende 500.000 kr., skal pengene bruges på netop faglige og relations-opbyggende projekter.
- I efteråret havde vi en caseuge med et rejseselskab, hvor vi tog til Polen, og det har været en fantastisk løftestang for de studerendes trivsel. Sådan en tur påvirker deres sammenhold ved at ændre dynamikken og magtforholdene i gruppen, som styrker deres sociale og faglige kompetencer. Det vil være fantastisk at have mulighed for at gøre det igen, slutter Lars Vejs-Petersen med et smil.
Den endelige vinder afsløres af Uddannelses- og Forskningsministeriet til september.