Del siden
 
       

Skruetrækkere sikrer studerende mod at falde fra

Gymnasiale studenter har fingrene i eltavler og vandgeneratorer som opstart på uddannelserne til energi- eller automationsteknolog. De studerende forudser, de var droppet ud uden forløbet.
Artiklen fortsætter under billedet Underviser Lars Dam sidder ved en eltavle på et skrivebord med en skruetrækker i hånden. Fem studerende er samlet tæt omkring eltavlen, imens underviseren fortæller.
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/skruetraekkere-sikrer-studerende-mod-at-falde-fra/

”Prøv at tænde og se, om det virker,” siger underviser Lars Dam og peger på el-tavlen.

”Må vi gerne det?” spørger Mathias Mortensen fra Allingåbro på Djursland.

”Ja, for fan’. Så ved vi jo, om det virker,” smiler Lars Dam tilbage.

Strømmen bliver tændt på stikkontakten, og 23-årige Mathias Mortensen trykker på den grønne knap. Han smiler stort. Det virker.

Mathias Mortensen er en af de nye studerende på automationsteknolog- eller energiteknolog-uddannelsen, der er kommet ind med gymnasial baggrund. 

Jeg bliver udfordret af forløbet og laver noget, jeg ikke har prøvet før. Vi synes alle, det er svært, men vi hjælpes ad, og der er ingen dumme spørgsmål

Mathias Mortensen, studerende på praktisk forløb for studenter

Som en del af en 3-årig forsøgsordning får han en skruetrækker i hånden inden studiestart 1. september på Erhvervsakademi Dania i Randers.

Knække nakken

Det er desværre kun hver tredje student, der gennemfører en teknologisk videregående uddannelse, men det praktiske forløb for studenter skulle gerne få det tal ned.

Artiklen fortsætter under billedet Automationsteknolog-studerende Mathias Mortensen sidder ved et skrivebord med nogle elkomponenter i hånden og smiler til kameraet. Han er iført hvid t-shirt. Mathias Mortensen har læst på universitetet til bl.a. maskiningeniør, men ville gerne have fingrene mere i teknikken. Derfor er han startet på studiet til automationsteknolog. Se flere fotos i bunden af artiklen.

Og det vurderer Mathias Mortensen også, det vil have for ham.

”Var jeg kommet ind til det her niveau på dag et på studiet, ville jeg ret hurtigt knække nakken på det. Forløbet er svært, og det er nyt, men lige nu er jeg slet ikke skræmt væk,” forklarer Mathias Mortensen, der har en almen studentereksamen fra Paderup Gymnasium.

Læs også: Skruetrækkere før studiestart gør en forskel

Også for tømreren

I den anden ende af lokalet er Anders Povlsen fra Randers også i gang med gruppens el-tavle. Han har både en studentereksamen og er uddannet tømrer, så han har allerede en stor praktisk viden. Alligevel vil han gerne være med.

”Jeg er meget glad for, at jeg sagde ja til forløbet. Det giver meget ro i maven at være her. Jeg føler mig allerede mere forberedt til studiet og forberedt på at gå i skole igen,” siger den 28-årige tømrersvend.

Læs også: Praktisk forløb for gymnasie-studenter mindsker frafald

Artiklen fortsætter under billedet Automationsteknolog-studerende Anders Povlsen sidder ved et skrivebord og arbejder på en eltavle med en lille skruetrækker. Han er iført en ternet skjorte og smiler, mens han ser ned på komponenterne. ”Jeg er meget glad for, at jeg sagde ja til forløbet,” siger Anders Povlsen fra Randers om det praktiske forløb før studiestart, der er i gang på Erhvervsakademi Dania i Randers.

Han er glad for ikke at skulle bruge de første måneder af studiet på at vænne sig til at studere.

”Var jeg startet på automationsteknolog-studiet uden, havde jeg skulle bruge meget energi de første måneder på at komme op i gear. Vi har også besøgt mange virksomheder, så jeg kan koble det teoretiske med virkeligheden, og studiemiljøet er rigtig godt allerede," forklarer Anders Povlsen med et smil.

Om praktisk forløb for studenter

  • Som et forsøg tilbydes studerende med gymnasial baggrund et praktisk værkstedsforløb
  • Forsøgsordningen løber over tre år med start i 2019
  • Det er for de 2-årige erhvervsakademiuddannelser til Automationsteknolog, Driftsteknolog og Energiteknolog
  • Forløbet er SU-berettiget  
  • Det udbydes i Randers, Esbjerg, København, Odense, Aalborg og Aarhus.

Det er andet forsøgs-år af tre, hvor erhvervsakademierne kører forsøget med praktisk forløb før studiestart.

I alt er 13 nye studerende i gang med det praktiske forløb i Randers. De øvrige begynder den 1. september.

Se billeder fra undervisningen nedenfor

Hjalp denne side dig?