Del siden
 
       

Studerende vil nedbryde fordomme om it-uddannelse

Rasmus Overgaard Madsen er den 4. hurtigste på 200 meter løb i Danmark og med på landsholdet i bobslæde. Men det kan ikke stemme overens med at være datamatiker, lyder fordommen fra folk. Det ærgrer Rasmus, der gerne vil vise en anden type it-udvikler frem
Artiklen fortsætter under billedet
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/studerende-vil-nedbryde-fordomme-om-it-uddannelse/

Tomme colaflasker, fedtet hår, joggingtøj og masser af gaming. Sådan er en datamatiker-studerende da, når han har fri.

Det er i hvert fald den fordom, som 28-årige Rasmus Overgaard Madsen ofte møder, når han fortæller, at han læser til datamatiker.

Og den bås passer den unge randrusianer bestemt ikke ind i. Han er nemlig Danmarks 4. hurtigste på 200 meter løb og for nylig udtaget til landsholdet i bobslæde, der sigter mod vinter OL i 2026.

Det er ærgerligt, at der er så mange fordomme om datamatikere

Rasmus Overgaard Madsen, datamatiker-studerende og på landsholdet i bobslæde

”Når jeg møder nye mennesker, ser mange det som underligt, at jeg er fysisk aktiv. Hvorfor, spørger folk. Hvorfor ikke?” siger Rasmus Overgaard Madsen retorisk.

Samme passion
Han har også selv haft fordomme om studiet, så han var indstillet på, at han på den 2,5-årige videregående uddannelse ikke ville finde andre med samme interesse i sport som sig selv.

Artiklen fortsætter under billedet Datamatiker Rasmus Madsen står med armene over kors i det store træningsområde for Randers Freja Atletik Som datamatiker-studerende møder Rasmus Overgaard Madsen mange fordomme om ham selv og har flere gange hørt for, at han ikke ligner en "rigtig" datamatiker.

”Jeg troede jo selv, at datamatikere var nørder, som var introverte og kun interesserede sig for ting, der foregår i systemer. Det fandt jeg ud af, at det passede ikke, da jeg kom i studiegruppe,” siger han og slår ud med armene:

”Vi har på trods af vores forskelligheder en masse at snakke om, og vi er gode sammen socialt. Man kan heller ikke lære det hele alene. Og uanset om man passer ind eller ej, så samles man om passionen for at udvikle,” smiler Rasmus Overgaard Madsen, der studerer på Erhvervsakademi Dania i Skive.

Et fag for alle typer
Han forstår ikke, hvorfor netop udviklerfaget tiltrækker alle typer mennesker.

”For du skal kunne sætte dig ind i brugerens sted og forstå deres adfærd, vaner og være dygtig til kommunikation. Ellers har du svært ved at lave et nyt program, der kan det, kunden forventer,” forklarer Rasmus.

Han erkender, at han som ekstrovert sportsmand ikke er standard-studerende.

Hvorfor læser du i Skive?

Jeg arbejdede som it-supporter ved DanDomain, hvor jeg blev involveret med udviklingsafdelingen og ikke kunne lade være med at kigge dem over skulderen og se, hvordan det fungerede. Det interesserede mig rigtig meget og jeg kom i snak med en af udviklerne, hvoraf en havde læst i Skive. Han var så positiv om studiet, at det var et mindre sted, og det sprog i programmering var anderledes end Aalborg og Aarhus. Havde jeg ikke mødt Mads, ville jeg ikke vide, at der var sådan en fed uddannelse i Skive.

- Rasmus Overgaard Madsen

”Det er ikke den gængse type, der går ind på studiet, og det er ærgerligt, for det forstærker fordommene. Uddannelsen er undervurderet, og der er så mange muligheder bagefter,” fortæller randrusianeren, der selv overvejer at læse enten it-sikkerhed eller softwareudvikling. Han har nemlig ikke travlt med at komme ud og finde et fast arbejde som uddannet datamatiker, da han har fået en unik chance.

Løb og boblæde-landshold
Rasmus Overgaard Madsen er nemlig blevet udtaget som en ud af fem mand til det danske landshold i bobslæde, der arbejder mod at deltage i vinter Ol i 2026.

Det er 14 år siden, Danmark sidst havde et landshold i bobslæde, og Rasmus er den eneste på holdet fra Jylland og Fyn.

En plads, han har fået efter at være blevet den 4.hurtigste løber på 200 meter i Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet Datamatiker fra Erhvervsakademi Dania i Skive, Rasmus Madsen,sidder på gulvet og holder ved bænken, mens der foran ham ligger en håndvægt. Timerne til træning har Rasmus perfekt kunne passe ind med studiet som datamatiker

”Det, at man står helt stille, og på et sekund skal al kraft slippes løs. Det er det vildeste. Jeg bliver nærmest genfødt af at give den fuld spand på 200 meter, og at kombinere det med at køre 150 k/timen med de andre på holdet er for sindssygt,” griner Rasmus, der hele tiden har haft det godt med at kombinere sporten og studiet.

”Sport og datamatiker-studiet er super at kombinere. Nogle dage er rugbrødsdage, mens andre kan jeg prioritere at gøre ekstra ud af træningen. Men arbejde fokuserer jeg ikke på. For jeg har fået en chance, som jeg ikke vil lade gå til spilde. Jeg skal arbejde mange år endnu, men kroppen og sporten er nu,” slutter han.

Rasmus Overgaard Madsen

  • 28 år
  • Fra Randers
  • Uddannet it-supporter
  • Snart uddannet datamatiker
  • Praktik ved Cornator i Viborg
  • Hovedopgave ved Mileage Book
  • 4. hurtigst i Danmark på 200 m løb
  • Eneste jyde på det danske landshold i bobslæde
  • Tidligere dyrket amerikansk fodbold og fodbold

Læs mere om Danmarks første bobslædehold i 14 år og følg Rasmus på holdets facebookside.

Hjalp denne side dig?