Del siden
 
       

Nye analytikere skal redde virksomheder fra at drukne i data

De fleste virksomheder kan slet ikke følge med og bevare overblikket over de mængder af data, som de samler sammen. Det er et stort problem, for de skal netop udnytte deres viden til at få Danmark helt frem i bussen. En spritny professionsbachelor-uddannelse i dataanalyse vil forsøge at ændre på det
Artiklen fortsætter under billedet
2020-02-12
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/nye-analytikere-skal-redde-virksomheder-fra-at-drukne-i-data/

Mængden af data er de seneste år eksploderet. IBM vurderer, at der hver dag bliver produceret 2,5 exabytes (2,5 milliarder gigabytes). De beregner, at det svarer til, at 90 procent af verdens samlede datamængde er blevet skabt alene de sidste to år. Og mængden af data bliver fordoblet hvert tredje år.

Derfor er der også et behov i mange virksomheder for at få samlet, forstået og formidlet data, så den kan understøtte udviklingen i danske virksomheder. Guldet i dataene skal findes frem.

Derfor er det nu muligt at søge ind på en spritny videregående uddannelse på 1,5 år. Dataanalyse hedder den, og målet er klart: Den nye uddannelse skal gøre en forskel for de små og mellemstore virksomheder i Midtjylland ved at oversætte deres enorme mængder af data til forståelig tale og handling.

De studerende vil som færdige plukke de lavthængende frugter i små og mellemstore virksomheder inden for data

Bjarne Taulo Sørensen, underviser på ny uddannelse

”Datanørden findes. Ledelsen findes. Men der mangler et bindeled mellem de to, der forstår begge og kan formidle sin viden. Det bliver vores studerende i stand til,” forklarer adjunkt Simon Jensen. Han skal sammen med kollegaen Bjarne Taulo Sørensen stå for at gøre tanker på papir til virkelig undervisning for nye studerende i lokalerne på Erhvervsakademi Dania i Viborg til august.

Lavthængende frugter
I dag er nogle virksomheder langt med at udnytte big data, mens mange først lige har begyndt deres rejse.

Artiklen fortsætter under billedet Der er stort behov for dataanalytikere i erhvervslivet. Derfor har en ny uddannelse i dataanalyse fået ok til at starte efter sommerferien. Simon Jensen (til venstre) og Bjarne Taulo Sørensen er ankermændene bag Danmarks nyeste uddannelse
 
Der er stort behov for dataanalytikere i erhvervslivet. Derfor har en ny uddannelse i dataanalyse fået ok til at starte efter sommerferien. Simon Jensen (til venstre) og Bjarne Taulo Sørensen er ankermændene bag Danmarks nyeste uddannelse

”De studerende fra dataanalyse vil som færdige plukke de lavthængende frugter i små og mellemstore virksomheder inden for data. De vil langsomt rejse evolutionens vej sammen med virksomheden og bruge den viden til at drive forretningen fremad,” forklarer Bjarne Taulo Sørensen, mens Simon Jensen uddyber.

”Organisationen skal være klar til at kunne implementere den data i virksomheden, og det sker ikke ’over night’. Et indsatsområde bliver at forstå, hvad vi kan med data. Derfor vil jeg gerne have mere kontakt til erhvervslivet, så vi fx kan finde studiejobs til de studerende i lokale virksomheder,” siger Simon Jensen.

Udviklende undervisere
Det er på den baggrund, at Uddannelses- og Forskningsministeriet i foråret sidste år godkendte Danias ansøgning om at lave den nye bacheloruddannelse

Siden har der været fuld damp på kedlerne for at få ansat de nye undervisere og formet uddannelsen, så studerende om præcis to år kan kalde sig færdiguddannede dataeksperter.

Artiklen fortsætter under billedet Det bliver her på VIA og Danias campus i Viborg, at Danmarks første top-up-uddannelse i dataanalyse vil ligge
 
Det bliver her på VIA og Danias campus i Viborg, at Danmarks første top-up-uddannelse i dataanalyse vil ligge

”Det motiverer os begge, at der ikke ligger en færdig plan klar fra start. Det driver os at skulle udvikle og forme uddannelsen fra bunden med fx at ramme niveau og finde det helt konkrete indhold,” forklarer Bjarne Taulo Sørensen, der selv tidligere har undervist på Aarhus Universitets Institut for Økonomi, mens Simon Jensen bl.a. har arbejdet for forskellige danske superligaklubber som konsulent i dataanalyse, datadrevet rekruttering og databaserede beslutninger.

Mange jobmuligheder
Spørges de to undervisere til, hvordan verden ser ud om tre år, regner de med, at uddannelsen har spredt sig til andre steder i landet, og at det første hold studerende er ude og gøre en forskel for små og mellemstore virksomheder.

Artiklen fortsætter under billedet Den 1. februar åbnede optagelse.dk for ansøgninger til de videregående uddannelser. På samme tid åbnede også for ansøgninger til den nye uddannelse i dataanalyse
 
Den 1. februar åbnede optagelse.dk for ansøgninger til de videregående uddannelser. På samme tid åbnede også for ansøgninger til den nye uddannelse i dataanalyse

Jobmulighederne er de sikre på, der vil være mange af.

”Hvis du kan noget, som ingen andre kan, og der er penge i det for virksomhederne, så er der jobs at få,” slutter Simon Jensen med et smil.

Det nye studie kan bygges ovenpå en 2-årig uddannelse som fx finans- eller markedsføringsøkonom, og der forventes 25 studerende på uddannelsen i dataanalyse.

Hjalp denne side dig?