Del siden
 
       

Tre uddannelser i fare for at lukke i Randers

I jagten på SU-besparelser forhandler folketingets politikere i øjeblikket om at skære ned på pladserne eller helt lukke flere videregående uddannelser. I Randers kan det betyde enden for tre uddannelser og 162 studiepladser
Artiklen fortsætter under billedet Studerende arbejder til forelæsning, men det vil være fortid med besparelser på engelsksprogede studier i Randers og Viborg
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/tre-uddannelser-i-fare-for-at-lukke-i-randers/

I en globaliseret verden lyder engelsksprogede uddannelser umiddelbart som fremtiden, men folketingets uddannelsesordførere overvejer lige nu helt at droppe dem.

Prognoser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at udgifterne til SU i 2023 forventes at være steget til 650 millioner kroner. Det er 201 millioner kroner over det loft, som partierne omkring SU-forliget har aftalt. Pengene skal blandt andet skaffes ved at tilbyde færre studerende fra udlandet en studieplads på danske uddannelsesinstitutioner for at sparre på udgifterne til SU.

Fjerner man de tre engelsksprogede studier i Randers, vil det betyde lukning af tre uddannelser og 162 aktive studiepladser lokalt.

Læs også: Franskmand, studerende og far: ”Min fremtid er i Danmark”

”Præcist, hvor vi lander, ved vi ikke, men vi er ret sikre på, at vi skal skære i antallet af pladser på de engelsksprogede uddannelser. Det kan få store konsekvenser for alle vores aktiviteter i Randers og i resten af Jylland, for uden dem får vi ikke tilført ny viden fra udenlandske gæsteforelæsere, vi får ikke mulighed for at sende studerende på udveksling, og vi går glip af deltagelse i internationale forskningsprojekter. Det vil forringe kvaliteten af vores uddannelser,” siger Lise Bøgild-Jakobsen, chef for vedledning og internationalisering på Erhvervsakademi Dania.

Læs også: Erhvervslivet: Bekymrende at skære på studiepladser

Loft kvæler et mindre studiemiljø

I et forsøg på at begrænse udgifterne til SU til EU-studerende indførte den tidligere regering et loft over engelsksprogede uddannelser tilbage i 2018.

Artiklen fortsætter under billedet Lise Bøgild-Jakobsen er chef for den internationale afdeling på Erhvervsakademi Dania Lise Bøgild-Jakobsen frygter nedskæring i antallet af internationale studiepladser i Randers

For Randers betød loftet ikke den store ændring, da Erhvervsakademi Dania allerede havde selvreguleret sig selv, så der optages 189 studerende på de engelsksprogede studier i Dania i Viborg og Randers om året.

”Vi vil selvfølgelig ikke optage flere studerende, end det er muligt at få i relevant praktik eller beskæftigelse efterfølgende,” forklarer Lise Bøgild-Jakobsen. Hun forklarer, at et nyt loft, der skærer et procentvist optag, er problematisk for et mindre uddannelsessted som Randers.

 

”Hvis man optager 1000 studerende og skal skære 50 procent, er der stadig mulighed for at lave international udveksling og et studiemiljø, der giver mening. Skal vi skære 50 procent af 100 studerende, er der ingenting tilbage,” forklarer hun.

Læs også: Besparelser vil koste danske arbejdspladser

Udveksling i fare

Argumentet for at skære i SU-udgifterne er blandt andet, at de unge rejser hjem efter endt studie, og at det dermed bliver danske skatteydere, som betaler for deres uddannelse. Men det er ikke situationen for erhvervsakademiet, hvor 33 procent vælger at læse videre på en professionsbachelor-uddannelse ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriets data.

Fakta om engelsksprogede studier i Randers

  • I dag er der tre studier i Randers på engelsk
  • To studier tager 2 år og et tager 1,5 år
  • Det er til markedsføringsøkonom, serviceøkonom og en top-op-bachelor i International Hospitality Management
  • Hvert år starter 189 studerende på engelsksprogede studier i Randers og Viborg
  • Uddannelserne har både danske og internationale studerende
  • Alle studerende tilbydes danskundervisning, som skemalægges sammen med de ordinære fag på studiet.

Det vil forringe kvaliteten af vores uddannelser

Lise Bøgild-Jakobsen, international chef om lukning af engelsksprogede studiepladser

Erhvervsakademiet har desuden samarbejde med uddannelsesinstitutioner i mange lande verden over, så det er muligt at sende danske studerende til udlandet og dermed få deres drømme opfyldt.

”Hvis det bliver svært for udenlandske unge at studere i Danmark, er det nærliggende, at det også kan blive svært for danske unge at komme til udlandet. Spørgsmålet er, om det er noget, vi ønsker,” siger Lise Bøgild-Jakobsen.

 

Skulle folketinget vælge at lukke de engelsksprogede uddannelser på professionshøjskoler og erhvervsakademier, betyder det, at Randers mister to 2-årige business-studier i marketing og oplevelser og en 1,5-årig bacheloruddannelse i international oplevelses-management. Sidstnævnte findes kun i Aalborg, Odense, København og Randers og har en overvægt af danske statsborgere på studiet.

Universiteterne ser lige nu ud til at gå fri fra besparelserne.

Hjalp denne side dig?