Del siden
 
       

Ny uddannelse i international handel og markedsføring

Alt for mange studerende rykker til Aarhus efter deres erhvervsakademi-studie i Randers. Selvom de gerne vil blive. Det vil Erhvervsakademi Dania gøre op med og søger derfor studiet som professionsbachelor i international handel og markedsføring
Artiklen fortsætter under billedet Mette Sutherland står med armene hvilende på bordet, mens hun kigger på kameraet og fortæller om studiet til international handel og markedsføring i Randers på Erhvervsakademi Dania
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/vil-bryde-14-aars-forbandelse-ny-uddannelse-skal-styrke-randers-som-studieby/

Kun 13,5 procent af de 35-årige, der er født i Randers kommune, er i 2021 flyttet tilbage igen. Det viser tal fra Kommunernes Landsforening. For bare tre år siden var tallet 20 procent, så når de unge flytter ud, kommer de ikke hjem igen.

Den udvikling vil Erhvervsakademi Dania gerne hjælpe til med at vende. Derfor har de nu søgt den 1,5-årige professionsbachelor i International handel og markedsføring, som er en oplagt overbygning på flere af uddannelsesstedets studier i Randers.

Læs også: Voxpop: Hvad siger de studerende?

- I Aarhus kan de få både en kort videregående uddannelse og en bachelor ovenpå, men flere vil gerne blive i byen, når de kan få det hele her. De mangler bare bacheloren, forklarer Mette Sutherland, der er uddannelseschef på Erhvervsakademi Dania og afsender på ansøgningen.

Hun oplever, at de studerende på handels- og markedsføringsøkonom i højere grad end før bor hjemme, mens de studerer for at have et større økonomisk råderum, og at Randers er et validt studievalg.

Læs også: Randers-dimittend: Jeg havde taget den, hvis den var i Randers

Kort om studiet International handel og markedsføring

  • Er en professionsbachelor-uddannelse som overbygning
  • Tager 1,5 år
  • Kræver en uddannelse som fx markedsføringsøkonom, handelsøkonom, serviceøkonom, finansøkonom eller logistiskøkonom for at komme ind
  • Den er SU-berettiget
  • Uddannelsen giver en teoretisk viden og forståelse af praksis inden for internationalt orienteret salg og markedsføring.
  • Desuden bliver man i stand til at lede, samarbejde og tage ansvar for egen, virksomhedens og organisationens læring og udvikling

Kilde: ug.dk

- Flere vil blive i lokalområdet, når vi som uddannelsesinstitution kan tilbyde dem uddannelserne her. Analyser af de studerendes holdning viser også, at lokationen er fin, og at 40 procent af de nuværende studerende gerne vil læse videre på studiet, siger uddannelseschefen.

14 år med afslag
Gennem årene har erhvervsakademiet i Paderup søgt om at få nye uddannelser, og det er lykkedes at få det til mindre byer som fx Grenaa, Hobro og Skive.

Men det er aldrig lykkedes at få et nyt studie til Randers i de 14 år, Erhvervsakademi Dania har haft videregående uddannelser.

Til gengæld er der blevet uddelt rigtig mange afslag på ansøgninger med baggrund i bl.a. afstanden til Aarhus. Det ærgrer uddannelseschef Mette Sutherland.

- Uddannelsespolitisk har man længe haft et mål om at sikre uddannelsestilbud uden for universitetsbyerne, men det oplever vi ikke gælder for Randers. En handelsøkonom fra Hobro tager ikke til Aarhus og læser videre. Det kan vi se i vores statistikker over studerendes bevægelser. Så den har sin berettigelse her, siger hun og tilføjer grinende:

-  Jeg køber en palle champagne, når det lykkedes at få studiet.

Den seneste bachelor-top-up, som Dania har fået, er i dataanalyse i Viborg. Her er 51 studerende lige startet.

Disse virksomheder bakker op om ansøgningen

  • Prounit Frames
  • Innovation Living Group A/S
  • Vink Plast A/S
  • Silkeborg Spåntagning A/S
  • Dermapharm
  • Danotek
  • Top Line
  • Randers FC
  • HOYER A/S
  • Viking Genetics

Innovation Living kunne ikke lokke praktikant tilbage til Randers

Innovation Living Group, der ligger på Blommevej i Randers, sælger deres sovesofaer gennem 1500 forhandlere i 86 lande. 400 medarbejdere er fordelt i USA, Ukraine, Kina og selvfølgelig hovedkontoret i Randers. Kompetencer inden for international handel og markedsføring er derfor meget værdsatte, forklarer Ann Sofie Klein, der er team leader for marketing ved Innovation Living.

 

Men da de ville fortsætte samarbejdet med en markedsføringsøkonom fra Randers, der læste videre i Aarhus, blev det svært.

- Vi ville egentlig gerne have fortsat samarbejdet med ny praktikperiode på overbygningen, men den pågældende studerende valgte at tage praktikken i Aarhus på grund af den længere transportafstand til Randers, fortæller Ann Sofie Klein fra Innovation Living Group, der er positivt indstillet overfor den nye uddannelse.

Eksport er svært
Business Randers hilser ansøgningen om den nye uddannelse velkommen, da internationalisering og eksport af gode grunde er en svær størrelse for mange mindre virksomheder.

- Mange små virksomheder har det svært på eksportmarkederne, fordi det er svært at have ressourcer nok fx sprogligt og administrativt til en vedvarende eksportindsats i en lille virksomhed, udtaler erhvervskonsulent Torsten Westh fra Business Randers, der dagligt er i kontakt med de lokale virksomheder.

Der findes mange mindre virksomheder i kommunen, men kun ca. 25 virksomheder med over 100 ansatte. De store virksomheder har andre og bedre forudsætninger for at begå sig på eksportmarkederne.

- Der er et stort behov for dimittender med denne overbygning, da de har en større viden om internationale forhold og et strategisk fokus. De lokale virksomheder vil kunne få viden og kompetencer ind til at hjælpe sig med dette, uddyber Torsten Westh fra Business Randers.

Hjalp denne side dig?