Del siden
 
       

Nu skal første videregående IT-uddannelse til Silkeborg

IT-virksomhederne i Silkeborg mangler arbejdskraft. Det vil Erhvervsakademi Dania forsøge at ændre og har netop søgt en ny datamatiker-uddannelse til byen. Lokale IT-virksomheder håber på flere medarbejdere og tæt samarbejde
Artiklen fortsætter under billedet 2 studerende på Erhvervsakademi Dania i Silkeborg sidder ved computer og arbejder
2024-09-17
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/nu-skal-foerste-videregaaende-it-uddannelse-til-silkeborg/

Akut mangler danske IT-virksomheder over 7.000 it-specialister, og om blot seks år forudsiger IRIS Group og HBS for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA, at der vil mangle op mod 22.000 IT-folk.

Interesseorganisationen IT-Branchens IT-Barometer-undersøgelse fra i år viser også, at 32 procent af IT-virksomheder helt opgivet at besætte IT-stillinger, fordi der ikke var ansøgere til dem.

Mere end hver tredje virksomhed fortæller, at de måtte sige nej til ordrer og opgaver, mens 40 procent måtte udskyde videreudvikling og innovation, fordi de ikke kunne finde de rette kompetencer til det.

Det mærker man også i Silkeborg, hvor især nyuddannede er svære at lokke til it-virksomhederne, da de først har etableret sig under studiet i fx Aarhus eller Skive, hvor studiet til datamatiker i dag ligger.

- Vi har en udfordring med at rekruttere gode folk, ikke kun erfarne programmører, men også nyuddannede. Når de studerende skal i praktik, er de svære at lokke til Silkeborg, da de foretrækker lokale arbejdspladser fx i Skive, som man ikke skal flytte for. Vi har haft praktikanter fra Skive, som har fået job og flyttet til byen, men det er nemmere, hvis de unge allerede bor i Silkeborg, fortæller Kenneth Puggaard, der er CTO og grundlægger af softwarevirksomheden Mileage Book.

Artiklen fortsætter under billedet Kenneth Puggaard, der er CTO ved Mileage book, står foran bygningen, hvor de holder til Kenneth Puggaard, der er grundlægger og CTO ved Mileage book, håber, at der kommer en IT-uddannelse til Silkeborg

Netop praktikken er vigtig til rekruttering, da langt de fleste studerende fra erhvervsakademierne ansættes ved deres praktikpladser. Det kender man også til ved blandt andre JN Data, der leverer IT-drift og infrastruktur til danske banker. De har udover hovedkontoret i Silkeborg også kontor i Roskilde tæt på Erhvervsakademi Zealand, der udbyder datamatiker-studiet.

- Det er til stor gavn for os som virksomhed. Det kan vi se ved, at vi i Roskilde har flere praktikanter og fastansatte med datamatiker-baggrund end i Silkeborg, hvor vi ikke på samme måde har mulighed for at rekruttere fra nærområdet, eftersom der ikke udbydes IT-uddannelser i Silkeborg. JN Data har derfor interesse i at få adgang til lokale studerende og nyuddannede og ser positivt på en etablering af en datamatiker-uddannelse i Silkeborg, siger Dorte Gade, der er Senior Vice President for JN Data, der sidste år ansatte 11 datamatikere.

Drevet af efterspørgsel
Det forsøger Erhvervsakademi Dania at gøre noget ved. De har i forvejen tre uddannelser i Silkeborg til handelsøkonom, finansøkonom og finansbachelor med i alt 270 studerende.

Uddannelsesinstitutionen har derfor nu søgt om at åbne en filial af datamatikeruddannelsen.

Filialer er lokale uddannelsesudbud af eksisterende uddannelser inden for områder, hvor der er efterspørgsel efter arbejdskraft, og studiet vil være en filial af uddannelsen i Skive, hvor antallet af studiepladser ikke er fyldt op.

- Med ansøgningen håber vi at imødekomme mange virksomheders behov for relevant og kvalificeret IT-arbejdskraft. Vi ser på uddannelsesdækningen i tæt samarbejde med erhvervslivet og de andre erhvervsakademier, så vi samlet leverer de bedste kandidater de rigtige steder, forklarer rektor for Erhvervsakademi Dania, Anders Graae Rasmussen og tilføjer, der vil være tale om 15-20 studiepladser.

Artiklen fortsætter under billedet Borgmester Helle Gade går op ad en bakke i skoven Væksten i IT-branchen i Silkeborg ligger over gennemsnittet for Region Midtjylland, siger borgmester Helle Gade fra Silkeborg, som støtter ansøgningen om ny uddannelse

Ansøgningen vækker glæde på borgmesterkontoret i Silkeborg.

-  De eksisterende ungdomsuddannelser vil være en stærk fødekæde og vigtige samarbejdspartnere for den nye uddannelse. I det hele taget har de lokale uddannelsesinstitutioner i byen et godt samarbejde om at udvikle uddannelseslandskabet, så vi sikrer dygtige medarbejdere til virksomhederne lokalt, siger Helle Gade, borgmester i Silkeborg.

Læs også: Datamatiker-studerende hjælper BILA med at udvikle nye produkter

Glæder sig til samarbejde
For både JN Data og Mileage Book krydses der fingre for, at ansøgningen om uddannelsen går positivt igennem det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser (forkortet RUVU). Hvis det sker, er planen nemlig et tæt samarbejde, så de studerendes læring bliver så fagligt kvalificeret og virkelighedsnær som muligt.

Artiklen fortsætter under billedet Portrætfoto af Dorte Gade, senior Vice President for JN Data Dorte Gade fra JN Data håber, at de i fremtiden vil kunne rekruttere datamatikere fra Silkeborg til nogle af deres 950 stillinger i byen. JN Data leverer IT-drift og infrastruktur til mere end 60 procent af det danske bank- og realkreditmarked og omsætter for cirka 2 milliarder.

- Etableringen af en datamatikeruddannelse i Silkeborg vil give os mulighed for i højere grad at være tæt på datamatiker-studerende og oplære dem i JN Datas specifikke behov inden for de områder af IT-branchen, som vi beskæftiger os med, forklarer Dorte Gade fra JN Data.

Læs også: It-studerende: ”Du kan sagtens være en hat til matematik og læse til datamatiker”

Det er Kenneth Puggaard fra Mileage Book helt enig i.

- Vi vil gerne have et tæt samarbejde, fordi vi gerne vil give noget igen ved eksempelvis at være opgavestillere og give feedback på projekter og lignede, siger Kenneth Puggaard.

Der kommer svar på ansøgningen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet i løbet af et par måneder, og skulle det være positivt, håber erhvervsakademiet at kunne starte studiet op allerede næste sommer.

Kort og godt om IT

  • Datamatikeruddannelsen tager 2,5 år, hvor 2 år er på skolen, og det sidste halve år er praktik og hovedopgave
  • Datamatikeruddannelsen ligger bl.a. i Aarhus, Skive, Herning og Grenaa
  • Datamatikerstudiet er dimensioneret, hvilket betyder, der er en begrænsning på antallet af studiepladser samlet på Dania og de øvrige uddannelsesinstitutioner
  • Hver 3. IT-studerende i Danmark går på et erhvervsakademi

Hjalp denne side dig?