Del siden
 
       

Uddannelsesdrømme ødelægges af gamle tal

10 år gamle beskæftigelsestal betyder, at Erhvervsakademi Dania må afvise 1/4 af ansøgerne til deres it-uddannelser og forhindrer dermed it-virksomheder i at få den arbejdskraft, de mangler. Både branchen og rektor ærgrer sig over de utidssvarende begrænsninger og kalder på politisk handling
Artiklen fortsætter under billedet
2019-07-26
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/uddannelsesdroemme-oedelaegges-af-gamle-tal/

Rigtig mange unge fik i nat en trist besked i deres e-boks fra Erhvervsakademi Dania. De er nemlig ikke blevet optaget på den videregående uddannelse, de drømte om at komme ind på ved det jyske erhvervsakademi. I alt har Dania måtte afvise 26 procent – 1/4 – af ansøgerne til datamatiker og it-teknolog-uddannelserne i Viborg, Skive og Grenaa.

Det skyldes, at it-uddannelserne har en såkaldt dimensionering, der begrænser optaget og betyder, at man kun må optage 98 it-studerende. Den grænse er lavet ud fra beskæftigelsestal for branchen, som er 10 år gamle og derfor ikke tidssvarende.

At sikre flere pladser på de relevante studier bør være en politisk hastesag

Birgitte Hass, administrerende direktør for IT-Branchen

Der er i allerhøjeste grad brug for de studerende i den anden ende. Lige nu mangler der over 3.000 it-folk i Danmark, og allerede i 2030 kommer der ifølge Erhvervsstyrelsen til at mangle 19.000 it-specialister.

Artiklen fortsætter under billedet ”Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at vi ikke kan imødekomme erhvervslivets store behov for uddannede it-medarbejdere,” siger rektor Anders Graae Rasmussen fra Erhvervsakademi Dania
 
”Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at vi ikke kan imødekomme erhvervslivets store behov for uddannede it-medarbejdere,” siger rektor Anders Graae Rasmussen fra Erhvervsakademi Dania

”Det er rigtig ærgerligt, at vi er nødt til at afvise kvalificerede ansøgere, når nu erhvervslivet står og skriger på arbejdskraften i den anden ende. Dimensioneringen er bagudskuende og utidssvarende,” forklarer rektor Anders Graae Rasmussen fra Erhvervsakademi Dania, der er ærgerlig over de mange afslag.

Manglende studiepladser har store konsekvenser
Hos IT-virksomhedernes interesseorganisation IT-Branchen er man lige så frustreret over begrænsningen af pladserne som erhvervsakademiet.

Ifølge en ny undersøgelse blandt deres medlemmer måtte 30,2 procent af danske it-virksomheder sige nej til ordrer og opgaver, fordi de ikke kunne finde rette kompetencer.

”Når hver tredje virksomhed må sige nej til nye ordrer og opgaver, og over halvdelen må udskyde innovation og videreudvikling i deres virksomhed, så er der ingen tvivl om, at manglen på studiepladser har store konsekvenser for erhvervslivet og vores vækst i samfundet,” siger Birgitte Hass, der er administrerende direktør for IT-Branchen.

Kort om optag og dimensionering

  • ¼ af ansøgerne til it-uddannelserne på Erhvervsakademi Dania kommer ikke ind på deres drømmestudie
  • Det skyldes en dimensionering, som er en begrænsning på optaget
  • Disse laves på baggrund af beskæftigelsestal for den pågældende uddannelse
  • Uddannelser med høj ledighed må derfor ikke udbyde flere pladser end der er job til efter endt uddannelse
  • For it-uddannelserne er denne grænse lavet på baggrund af 10 år gamle beskæftigelsestal.

Det vil i sidste ende også være med til at sætte en stopper for virksomhedernes og Danmarks fremtidige konkurrenceevne, mener hun.

”At sikre flere pladser på de relevante studier, bør være en politisk hastesag. Det kan ikke nytte noget, at vi har flere tusinde kvalificerede unge, som ikke må komme ind på deres drømmestudie, og som i den grad efterspørges af erhvervslivet, bare fordi der ikke er stole nok på studierne,” understreger Birgitte Hass.

Artiklen fortsætter under billedet ¼ af ansøgerne til Danias it-uddannelser kommer ikke ind på deres drømmestudie pga. en grænse, der er lavet af 10 år gamle beskæftigelsestal. Det ærger IT-Branhcen og Dania sig over
 
¼ af ansøgerne til Danias it-uddannelser kommer ikke ind på deres drømmestudie pga. en grænse, der er lavet af 10 år gamle beskæftigelsestal. Det ærger IT-Branhcen og Dania sig over

Uddannelsesordfører: Klods om benet
De Radikales ordfører for videregående uddannelser, Katrine Robsøe, er positiv omkring en dimensionering af uddannelser, der ikke fører til job, men understreger også, at den ikke må blive en forhindring.

”Det er super fedt, at flere unge har fået øjnene op for IT-uddannelserne. Til særligt på de uddannelser, der skal programmere til fremtiden, har vi brug for dygtige unge mennesker. Dimensioneringen må naturligvis ikke blive en klods om benet for vores erhvervsliv eller disse unge mennesker, og derfor vil jeg selvfølgelig se nærmere på problemet,” siger uddannelsesordfører Katrine Robsøe, der er valgt ind i Østjylland.

 

Ifølge uddannelses- og forskningsministeriets opgørelser er kun 2180 ud af 3086 ansøgere til det it-faglige område blevet optaget på landets erhvervsakademiuddannelser. Det svarer til, at cirka hver 3. er blevet afvist på landsplan. 

Business, teknologiske og sundhedsfaglige uddannelser hos Dania har stadig ledige pladser. Se hvilke på listen her

Hjalp denne side dig?