Dania laver detektivarbejde for kommuner og erhvervsliv

Oplysningerne om Randers og Viborgs virksomheder er ikke korrekt registreret, og derfor laver Erhvervsakademi Dania, kommunerne og de lokale erhvervsråd nu en kortlægning
Af Anne-Mette Gyldenløv
nyhed

Hvis en virksomhed i Viborg eller Randers køber varer i Kina og sælger dem i Tyskland, står den ikke nødvendigvis angivet i de officielle registre og databaser som om, den har internationale aktiviteter.

Det undrede campuschef Claus Grand Bang fra Erhvervsakademi Dania i Viborg og fik ham til som en anden Sherlock Holmes at finde luppen frem og undersøge sagen nærmere.

”Alle aktiviteter i kommunen og ved Erhvervsrådet er baseret på disse oplysninger. Når de er forkerte, rammer aktiviteterne jo også forkert. Det er et problem, da virksomhederne ikke får den hjælp, de har brug for,” forklarer Claus Grand Bang, der udover at være campuschef også er underviser i international handel og markedsføring.

Den rigtige domino-brik

Han satte derfor gang i et forskningsprojekt, og han laver nu en korrekt database med overblik over hvilke lokale virksomheder, der arbejder internationalt.
Før sommerferien blev spørgeskemaer derfor sendt ud til virksomheder i Viborg i samarbejde med Viborg kommune og Erhvervsrådet, og nu bliver der også sendt ud i Randers i samarbejde med Randers kommune og Erhverv Randers. Målet er klart.

”For det første bliver ydelserne fra kommunen og erhvervsrådet tilpasset til den virkelighed, som erhvervslivet faktisk er i. Det betyder bedre tilbud, som kan hjælpe virksomhederne til vækst i aktivitet, som giver vækst i salg, øget medarbejdertilgang osv. Det er en dominoeffekt, og med databasen kan vi ramme den ene rigtige første brik, hvor man før har skubbet til 20 forskellige uden stor effekt,” fortæller Claus Grand Bang og fortsætter:

”For det andet har vi brug for informationerne for at tilpasse vores videregående uddannelser til de lokale behov, og det er relevant for alle vores syv uddannelser, ligesom det giver os et endnu bedre indblik i vores opland og deres hverdag,” smiler han.

Bedre hjælp til virksomheder

Erhvervsakademi Danias partneruniversitet, Fontys, i Holland vil lave det samme projekt, så der kommer til at kunne sammenlignes resultater på tværs af både kommune- og landegrænser.

”Når projektet er slut, betyder det, at kommunerne nemmere vil kunne hjælpe de lokale virksomheder med at finde relevante samarbejdspartnere, når de får henvendelser. Men de kan også hjælpe fx Erhvervs- og vækstministeriet, når de laver erhvervsfremstød i Polen med at finde virksomheder, som faktisk er aktive i Polen,” siger Claus Grand Bang. 

Som underviser på Erhvervsakademi Dania er det ikke unormalt for ham at lave forsknings- og udviklingsprojekter, men dette er alligevel anderledes.

”Det er helt vildt spændende at arbejde med, selvom det tager meget tid. Det skaber umiddelbar værdi for både os selv, erhvervslivet og kommunen, og det gør det ekstra interessant. Jeg glæder mig til det videre arbejde, så databasen så hurtigt som muligt kan være brugbar,” slutter han.

Projektet ligger i regi af erhvervsakademiets Frascati-forskningsmidler fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.