Handelsøkonomer besøger virksomheder i München

München, BMW og tekstilmesse var destination, da de nye handelsøkonomstuderende fra Erhvervsakademi Dania i Randers skulle på studietur. Målet med turen var både fagligt og socialt efter studiestarten i midten af januar.
nyhed

Fem intense dage var rammen for 28 handelsøkonomstuderende i starten af februar, da de var i Sydtyskland på studietur. To virksomhedsbesøg med opgaver og god tid til at lære hinanden at kende bl.a.  ved arbejde i grupper var målet med turen. Tutorer guidede på turen og gav dermed gode inputs fra sig til de nye studerende, da tutorerne var handelsøkonomer, der har læst på studiet i et halvt år.

BMW WELT var mål for det første virksomhedsbesøg

De studerende var på en 3½ km lang tur gennem hele produktionen i BMW Group München, hvor der produceres BMW’s 3’er og 4’er serie, alt fra standard modeller til de sportslige M modeller. Starten i BMW Welt gav en fantastisk flot oplevelse  af alt hvad BMW laver af biler og tilbehør.
Op til 950 nye biler forlader fabrikken hver dag, alt efter efterspørgslen, da BMW ikke producerer til lager, men kun på ordre! Det går der 600 ton stål til, HVER dag.
I Body Shoppen, hvor karrosseriet bliver svejset sammen med 6000 punktsvejsninger, er alt automatiseret med robotter. I Paint Shoppen får bilen seks til syv lag rustbeskyttelse og lak. Det tager 10 timer før den er lakket og tør. I Assembly er det selvstyrende produktionsteams, der monterer resten af bilen. Det tager 40 produktionstimer i alt, at lave en ny BMW 3 eller 4 bil, svarende til 2½ dags produktion.
Derudover produceres også 2000 nye motorer hver eneste dag i München, af alle slags – både 3-4-6 og 12 cylindere motorer, benzin og diesel. Det er  både til fabrikken i München, men også til de øvrige BMW fabrikker i Tyskland og andre steder på kloden. Motorer både til MINI og Rolls Royce, der  også er ejet af BMW.

Lærte en masse om logistik
Fabrikken ligger i München by, men da den oprindeligt blev bygget i 1922, lå den et godt stykke udenfor byen. Det giver nogle logistiske udfordringer af dimensioner at fragte alt materiale til og fra fabrikken hver dag. Fabrikken fylder i dag 400.000 m2 og kan ikke længere udvide i bredden men kun op. Så der produceres i fem etager.
Der er mere end 7.250 ansatte bare i München, hvoraf de 800 er lærlinge og elever.

høk munchen bmw

Dagen efter gjaldt det en stor tekstilmesse - München Fabric Start.

Det er en af de største textilmesser i Europa med både textil og tilbehør til tøjproduktion, såsom knapper, mærker, smykker etc..
900 internationale leverandøer præsenterer deres produkter. Handelsøkonomerne fik set de nyeste tekstil- og stofkvaliteter og lært meget om, hvordan man i modebranchen skaber kontakter og bruger netværk. En viden som er brugbar, bl.a. når de studerende skal finde praktikvirksomhed til uddannelsens 2. år.

Læs mere om den toårige videregående uddannelse til handelsøkonom her

Kontakt adjunkt Henrik Morbjerg på hemo@eadania.dk for mere info om studieturen til München.

16.2.2015