Ny robot i Hadsten styrker Dania-studerendes viden

Et stykke 500 kg tung virkelighed er rykket ind på Erhvervsakademi Dania i Hadsten, hvor kommende automationsteknologer kan arbejde med en stor robot fra automationsproducenten Omron. De studerende på den videregående uddannelse har fået nyt PLC-legetøj. Det fristes man i hvert fald til at sige, når man ser de studerendes entusiasme og glæde over den nye robot fra Omron, som i 14 dage står til de studerendes rådighed.
nyhed

”Har I haft strøm til den?” spørger tekniker fra Omron, Torben Petersen.

”Nej, det turde vi ikke. Tænk hvis noget gik i stykker,” griner 24-årige Rune Callesen. Han er studerende på 3. semester på automationsteknolog-uddannelsen og er ligesom resten af holdet begejstret for det nye udstyr: ”Det giver os noget realistisk at lege med, og det er en stor fordel, for en dag skal vi selv rode med det. Hvis Dania selv købte udstyr, ville det hurtigt blive forældet, men på den her måde får vi den nyeste teknik og viden, og det er en kæmpe fordel,” siger Rune Callesen.

robot rune


Robotten registrer og tager emner fra et bånd og flytter det til et andet, som man bruger ved fx pakning af chokoladeæsker.

Nyeste teknik og udstyr
Det er en dyr og tung robot, automationsteknologerne i Hadsten har lånt. Uden udstyr, kamera og integration koster robotten omkring ½ million kroner, og den vejer med sikkerhedskassen omkring 500 kg. Men det er især maskinstyringen og softwaren, der er det interessante for automationsteknologerne. Den er ifølge producenten blandt det nyeste nye, og det gør den særligt interessant for de studerende:
”I en branche hvor det går stærkt med den teknologiske udvikling, er det som uddannelsesinstitution svært konstant at være opdateret på det nyeste udstyr og teknik. Derfor er det rigtig rart, at vi kan låne udstyr og ekspertise, som giver de studerende den mest opdaterede viden i branchen,” forklarer koordinator og underviser for automationsteknologerne, Poul Erik Jakobsen.

robot studerende får undervisningrobot og undervisning

Studerende er de kommende beslutningstagere
For Omron, der producerer automationsudstyr til industrien, er det fordel at låne den dyre maskine ud til Erhvervsakademi Danias studerende. De har fået et demoprogram til robotten, så de selv kan programmere den.

”Det er vigtigt for os at investere ressourcer i uddannelse, selvom det ikke giver et umiddelbart salg. Hvis de har den nyeste viden, får vi også de dygtigste medarbejdere, når de er færdige. De studerende er også fremtidens ledere i automationsbranchen, og derfor er det en mulighed for at markedsføre os selv,” siger Ove Holm, der er sælger fra Omron og var i Hadsten med tekniker Torben Petersen til undervisningen i den nye robot.

Find mere information om uddannelsen til automationsteknolog