På studietur i det finansielle univers!

Den 11.-12. maj var en flok friske 3. semesterstuderende fra Finansøkonom fra Erhvervsakademi Dania i Silkeborg på studietur til København, hvor de tungeste af de toneangivende finansielle institutioner har adresse.
Af Annemarie Chloè Aabling, kommunikationsmedarbejder
nyhed

Baggrunden for studieturen var at give de studerende grundig viden og indblik i den finansielle verden fra en anden vinkel end fagbøger. De studerende skal toptunes til erhvervslivet - og det gøres bedst ved at kombinere faglig undervisning, virksomhedsprojekter, -praktik - og studieture.
På to af de hidtil varmeste sommerdage i maj var de studerende på besøg og til foredrag i Danmarks Nationalbank, NASDAQ Copenhagen (tidligere Københavns Fondsbørs), Nykredit og Finanstilsynet.
Det var underviser Anders Høyer Vedel, der underviser i fagene ”Finansielle virksomheder og Markeder III”, ”Erhvervsøkonomi” og ”statistik”, som deltog og havde planlagt studieturen. Anders havde sammensat et spændende og intensivt program, som undervejs gav anledning til mange kvikke og relevante spørgsmål fra de studerende.
Ifølge Anders, er de studerende blevet klogere på Nationalbankens rolle i dansk økonomi og i den Europæiske Centralbank, fastkurspolitik, hvad Københavns Fondsbørs og Finanstilsynet laver, Nykredits tumultariske tilværelse, gældspleje og risikoforhold og meget, meget mere.

Guldbarre, milliardomsætning og Bank of England
De studerende havde mange aha-oplevelser på turen, hvor bl.a. besøget i Danmarks Nationalbank gjorde stort indtryk. Her løftede de en ægte guldbarre på 12,5 kilo, fik klar besked om Nationalbankens guldbeholdning, der vejer 66,5 ton og i øjeblikket har en værdi på ca. 15,5 milliarder kr.!
Men, at Bank of England spiller en væsentlig rolle i den danske guldbeholdning, var der ikke mange, der vidste. Det viser sig nemlig, at 97 % af den danske guldbeholdning, sammen med mange andre landes, er opbevaret og gemt af vejen i Bank of Englands kælder.

Det var også en overraskelse, at der gennem NASDAQ Copenhagen (Københavns Fondsbørs) i gennemsnit omsættes for ca. 6.000.000.000 kr. om dagen - et svimlende højt talt, og lidt mere end i den lokale bankfilial!

Om studieturen siger studerende Hadi Khvawand, der drømmer om at blive ejendomsmægler:
”Studieturen var godt tilrettelagt. Især besøget på NASDAQ Copenhagen og Nykredit var superspændende. Jeg er helt sikkert blevet meget klogere på den finansielle sektor, og fået styr på en masse begreber”.

Også plads til afslappet hygge
Selvom det var et travlt program, var der også plads til råhygge og socialt samvær bl.a. et besøg på Black Swan Bar, der er en lille, hip bar med et hav af special-øl, og en lækker fællesfrokost på LUNAS’s Diner. Herudover var der shopping i Københavns gader, nogle besøgte Den kongelig ballet og andre deres venner.

De studerende på 3. semester dimitterer som Finansøkonomer til januar 2017 og er et af i alt otte hold, hvoraf tre hold studerende i øjeblikket er i virksomhedspraktik.